Q

Afghanistan

Afbeelding Afghanistan
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 300 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kabul, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Reis niet naar Afghanistan. Er is een acuut ontvoeringsrisico in heel Afghanistan, vooral in Kabul. Reis zo min mogelijk binnen Afghanistan en wees uitermate voorzichtig.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Niet reizen

Reis niet naar Afghanistan. Er is een accuut ontvoeringsrisico in heel Afghanistan, vooral in Kabul. Reis zo min mogelijk binnen Afghanistan en wees uitermate voorzichtig.

Regelmatig onrust, geweld en aanslagen

Het is in heel Afghanistan onrustig en onveilig. Vrijwel dagelijks zijn er aanslagen en gewapende incidenten. Daarbij vallen gewonden en doden. De strijdende partijen zijn politie, leger, de Taliban en andere terreurbewegingen. De aanslagen zijn gericht tegen de regering van Afghanistan, maar ook tegen Westerse doelen.

In Afghanistan kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Afghanistan op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 119 (politie), 102 (ambulance), 210 13 33 (brandweer, 02 02 10 13 33 met een mobiele telefoon).

Nederlandse ambassade in Kabul

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Kabul. Vanwege de veiligheidssituatie zijn de mogelijkheden om u te helpen beperkt. Bel bij noodgevallen het noodnummer: 00 93 79 70 00 201.

Criminaliteit

In Afghanistan is er een hoog risico op criminele overvallen en berovingen. Deze vinden vaak plaats in op de verlaten wegen tussen de grote steden en in de provincies. Ook overdag in de steden zijn er steeds vaker berovingen en overvallen.

Strijd tegen drugs neemt toe in voorjaar
Drugs zijn een groot probleem in Afghanistan. In het voorjaar worden de papavers geoogst, waarmee verdovende middelen gemaakt kunnen worden. De strijd tegen de papaverteelt en de drugshandel nemen dan weer toe, en de onrust in het land ook.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Er zijn regelmatig aanslagen en aanvallen in Afghanistan. Deze vinden plaats op diverse plaatsen in het land. De terreuraanvallen zijn gericht op voertuigen en gebouwen van Afghaanse overheden. Op politie en leger, troepen en konvooien van internationale organisaties. En op hulporganisaties. Ook burgers kunnen het doelwit zijn. Bomaanslagen vinden bijvoorbeeld plaats op hotels, pensions en restaurants. Begin 2014 was er een bomaanslag in een restaurant dat vaak door buitenlanders wordt bezocht. Daarnaast is er een risico op raketaanvallen op steden of vliegvelden. Landmijnen en ander explosief materiaal zijn een gevaar in het hele land.

Terrorisme en zware criminaliteit zijn lastig uit elkaar te houden in Afghanistan. Dat komt omdat niet alleen terreurbewegingen als Al Qaida en de Taliban geweld gebruiken, maar ook andere groepen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Afghanistan ligt in een gebied waar aardbevingen voorkomen, ook zware. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Afghanistan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON