Download de kaart (PDF, 156 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Skopje, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Macedonië

Bij een politieactie in de stad Kumanovo zijn op 9 mei 2015, doden en gewonden gevallen. De situatie is nu rustig, maar nog niet stabiel. Er kunnen nog demonstraties voorkomen en de politie voert af en toe nog acties uit. Daardoor kunnen wegen worden geblokkeerd. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie via de lokale media.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Skopje en in andere steden van Macedonië kunnen demonstraties voorkomen tegen de regering. Demonstraties in Skopje vinden vooral plaats rondom het regeringsgebouw, het parlementsgebouw en het kantoor van de procureur-generaal. De demonstraties kunnen tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd in Macedonië. U dient daar rekening mee te houden in de manier waarop u zich opstelt en uit. Krijgt u te maken met beledigingen, bedreigingen of geweld, dan kunt u in veel gevallen aangifte doen.

Verkeersveiligheid

De verkeerssituatie is niet veilig. De verkeersregels worden niet altijd nageleefd. Veel weggebruikers hebben geen goede verlichting (waaronder fietsers, tractoren). Wees alert als u met de auto rijdt en houd rekening met slecht onderhouden wegen. De hoofdwegen zijn relatief goed onderhouden. Bent u een voetganger? Let dan goed op bij het oversteken. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Macedonië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Skopje

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Skopje.

Onveilige gebieden

Wees extra alert als u reist naar het berggebied van Kumanovo tot aan de grens met Servië. Daar kunnen zich incidenten voordoen tussen speciale politie-eenheden en het leger met gewapende groeperingen. Toeristen zijn geen doelwit. Wees ook alert in het grensgebied met Albanië, tussen Struga en Tetovo. Blijf in deze gebieden op de hoofdwegen en reis niet na zonsondergang.

De grensposten en de doorgaande wegen naar Kosovo en Servië zijn bereikbaar en toegankelijk.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Macedonië komen regelmatig kleine aardbevingen voor. In het verleden zijn delen van het land ook getroffen door zware aardbevingen. Zo werd Skopje in 1963 vrijwel volledig verwoest.

Bij zware regenval moet u in de berggebieden rekening houden met aardverschuivingen en vallende stenen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Zijn de verbindingen verbroken door de noodsituatie? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Skopje.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Macedonië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.


Gegenereerd op 23-01-2019 om 08:55:03