Reisadvies

Tunesië

Afbeelding Tunesië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tunis, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Op 26 juni 2015 werd een aanslag gepleegd in Port El-Kantaoui, ten noorden van de badplaats Sousse. Hierbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen.

Nieuwe aanslagen kunnen plaatsvinden. Ook op toeristen en westerlingen. Reis daarom alleen naar Tunesië als dat noodzakelijk is.

Naar aanleiding van de vergrote terroristische dreiging heeft de Tunesische overheid op 4 juli 2015 de noodtoestand afgekondigd voor de duur van 30 dagen.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er is in heel Tunesië een verhoogde dreiging van terroristische aanslagen. Bij de terroristische aanslagen bij het Bardo museum en Port El-Kantaoui werden tientallen toeristen gedood en gewond.

Nieuwe aanslagen kunnen plaatsvinden. Ook op toeristen en westerlingen. En in de grensgebieden met Libië en Algerije. Maar ook in overige gebieden bestaat een risico. De afgelopen jaren waren er regelmatig gewapende incidenten in Tunesië.

Reist u voor een noodzakelijk reis naar Tunesië? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie;
  • Volg het plaatselijke nieuws via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie;
  • Reis niet na zonsondergang;
  • Vermijd de omgeving van overheidsgebouwen, gebedshuizen (moskeeën, kerken, synagogen) en plaatsen waar veel mensen komen;
  • Zorg dat u altijd (een kopie van) uw paspoort bij u draagt;
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de politie, militairen of leden van de Nationale Garde.

Demonstraties

In Tunesië kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Meestal is het verslechterende sociaal economisch klimaat aanleiding voor een demonstratie. De acties zijn niet gericht tegen buitenlanders, maar kunnen ontaarden in acties tegen toevallig aanwezige omstanders. Ontwikkelingen in het buitenland en internationale gebeurtenissen kunnen aanleiding zijn voor anti-westerse demonstraties.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s of video-opnamen van overheidsgebouwen en demonstraties in Tunesië.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Tunesië. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Seksuele relaties buiten het huwelijk zijn ook strafbaar.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 197 (politie), 190 (ambulance), 198 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Tunis

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met Nederlandse ambassade in Tunis.

Onveilige gebieden

Reis niet naar:

  • de grensgebieden met Libië;
  • de woestijngebieden ten zuiden van Tataouine;
  • de grensgebieden met Algerije, met name het Chaambi-gebergte.

In het Chaambi gebergte zijn regelmatig confrontaties tussen Tunesische veiligheidstroepen en gewapende groepen. Dit gebergte ligt in het noordwesten van Tunesië vlakbij de Algerijnse grens. In de grensgebieden met Algerije en Libië is de situatie onveilig. Ook de militaire zone in het zuiden van Tunesië is niet veilig.

De zuidelijke gebieden zijn onherbergzaam en dun bevolkt. In deze gebieden zijn criminelen en/of terroristische groepen actief. Bij problemen kunt u hier moeilijk hulp krijgen van bijvoorbeeld de politie.

Overige gebieden

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar de overige gebieden van Tunesië. Na de aanslag in Bardo en Port El-Kantaoui kunnen nieuwe aanslagen plaatsvinden. Ook op toeristen en westerlingen.

Criminaliteit

De criminaliteit en overvallen met geweld komen steeds vaker voor. Wees alert voor dieven op openbare plaatsen en plekken waar veel toeristen komen, zoals de markt, medina, hotel of het strand.

Bezoek geen afgelegen straten, wijken en parken. Doe dit vooral niet als u alleen bent.

Overvallen komen ook steeds meer voor in residentiële wijken en in toeristische plaatsen. Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf extra alert.

Er is in Tunesië een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op toeristen en westerlingen. Risico van ontvoeringen is ook aanwezig.

Als u voor een noodzakelijk reis in Tunesië bent, moet u er rekening mee houden dat nieuwe terreuraanslagen kunnen worden gepleegd. Toeristen en westerlingen kunnen doelwit zijn. Dit geldt voor het gehele Tunesische grondgebied. 

Op 26 juni 2015 werd een aanslag gepleegd in Port El-Kantaoui, ten noorden van de badplaats Sousse. Hierbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Op 18 maart 2015 werden bij een terroristische aanval op het Bardo museum in Tunis tientallen toeristen gedood en gewond. In 2013 werden 2 aanslagen voorkomen in de toeristische plaatsen Sousse en Monastir. Dit was bij een internationaal hotel en bij het grafmonument van wijlen president Bourguiba.

Volg altijd de aanwijzingen op die politie, militairen of leden van de Nationale Garde u geven. Ga niet in discussie. Houd rekening met controles en ‘road blocks’ op de toegangswegen rond de grote hotels in toeristencentra.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Tunesië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Drugsgebruik is streng verboden

De Tunesische autoriteiten treden zeer streng op tegen het bezit en het gebruik van drugs. Dat geldt ook voor kleine hoeveelheden en soft drugs. De gevangenisstraffen bedragen minimum 1 jaar.

Misbruik van liefdesrelaties

Sommige jonge Tunesiërs zijn meester in het verleiden van Europese (vaak oudere) vrouwen in clubs en toeristische hotels. Vaak zijn deze mannen van eenvoudige afkomst. Onder het mom van grote liefdesverklaringen proberen ze soms een financieel voordeel te krijgen. In andere gevallen proberen ze de vrouwen tot een huwelijk te overtuigen. Zij hopen op die manier een verblijfsvergunning voor Nederland te krijgen.

Het is belangrijk te weten dat het volgens Tunesische traditie absoluut niet de gewoonte is te huwen met een vrouw die ouder is dan de man. Wees daarom voorzichtig en probeer rationeel te blijven wanneer u een liefdesrelatie aanknoopt in zulke omstandigheden.

Vertrekbelasting

Sinds 1 oktober 2014 is een vertrekbelasting van kracht. Vertrekkende bezoekers, behalve Tunesiërs die in het buitenland wonen, moeten deze belasting betalen. De belasting bestaat uit een speciale zegel van 30 TND (ongeveer € 13). U kunt deze zegel kopen bij de belastingkantoren, in hotels en reisbureaus. Of op het kantoor van de douane op de luchthavens. De kosten van deze zegel kunt u in lokale valuta voldoen. Koop dit uitreiszegel al bij aankomst of tijdens uw verblijf in Tunesië. Zo voorkomt u lange wachttijden bij vertrek.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON