Reisadvies

Vanuatu

Download de kaart (PDF, 224 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Canberra (Australië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Cycloon Pam heeft op zaterdag 14 maart 2015 grote schade toegebracht aan de eilandengroep Vanuatu. Zowel het eiland Efata, waar de hoofdstad Port Vila is gevestigd, als andere eilanden van Vanuatu zijn zwaar getroffen. De materiële schade aan gebouwen en infrastructuur is groot. Reizen naar Vanuatu is mogelijk, maar wees alert. Volg de instructies van de autoriteiten op.

Blijf of de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

Op Vanuatu kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd op Vanuatu. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. De plaatselijke bevolking ziet openlijke uitingen als aanstootgevend.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Vanuatu op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 111 (politie), 000, 112 en 911 (ambulance), 113 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Vanuatu

Er is geen Nederlandse ambassade op Vanuatu. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Canberra, Australië. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Reizen naar Vanuatu is mogelijk, maar wees alert. De eilandengroep Vanuatu is zwaar getroffen door cycloon Pam. Volg daarom de instructies van de autoriteiten op. Zie de rubriek ‘De laatste ontwikkelingen’.

Criminaliteit

Criminaliteit is niet hoog, maar toch zijn er veiligheidsrisico’s voor reizen naar Vanuatu. De criminaliteit in dit land neemt toe. Denk aan gewelddadige overvallen en inbraken. Seksueel geweld komt ook voor op Vanuatu. Vrouwen kunnen daarom beter niet alleen over straat te gaan. Vooral niet na zonsondergang.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De medische voorzieningen in Vanuatu zijn heel beperkt. Vaak moet u voor medische behandeling ter plaatse contant betalen. Heeft u een ernstig medisch probleem of is er een noodgeval? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Australië. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Tropische stormen en cyclonen

Op Vanuatu kunnen van november tot en met april tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie ter plaatse.

Aardbevingen en vulkanen

Vanuatu ligt in een aardbevingsgevoelig gebied, de zogenoemde Ring of Fire. Er kunnen zware aardbevingen voorkomen. Ook zijn er actieve vulkanen. Hier zijn regelmatig seismische en vulkanische activiteiten. Sinds 2005 zijn er bijvoorbeeld op Vanuatu al meer dan 40 aardbevingen waargenomen. In de plaatsen Mount Marum en Mount Yasur waren vulkanen actief.

Wat te doen in een noodgeval

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Vanuatu in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON