Reisadvies

Venezuela

Afbeelding Venezuela
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 451 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Caracas, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Onrust bij demonstraties

Van februari tot mei/juni 2014 zijn er in veel (grote) steden demonstraties van studenten en oppositie geweest. Door toenemende politieke onrust en schaarste in winkels kunnen demonstraties weer oplaaien. In het oosten van het land (Merida, San Cristobal) leidden deze demonstraties tot geweld, waarbij gewonden en zelfs dodelijke slachtoffers vielen. Vermijd daarom demonstraties.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie van de plaatsen die u bezoekt. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws via de lokale media volgen.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Het vliegveld en de weg tussen het vliegveld en Caracas zijn zeer gevaarlijk. Als u in Venezuela aankomt, laat u dan afhalen door bijvoorbeeld een taxi of busje van het hotel waar u gaat logeren. Of door bekenden. Negeer opdringerige personen die u vervoer naar de stad aanbieden. Deze personen leiden reizigers naar voertuigen van handlangers. De handlangers bedreigen en beroven soms passagiers.

Wilt u met een taxi reizen? Zorg dat u een betrouwbare taxi neemt:

  • In de aankomsthal van de luchthaven Simon Bolivar (Maiquetía, bij Caracas) staat een taxistand waar u een betrouwbare taxi kunt boeken. Het tarief staat vast en is duidelijk aangegeven;
  • Deze taxi’s staan buiten de aankomsthal. De taxi’s zijn zwart van kleur, type 4-wheel drive en herkenbaar aan de gele ovale stickers op de zijkant;
  • In de grotere steden zijn witte taxi’s met geel-zwarte blokband relatief veilig;
  • De taxidiensten bij de grotere winkelcentra zijn meestal betrouwbaar.

Taxi’s in Venezuela hebben geen meter. Spreek dus van tevoren een prijs af.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.

Nederlandse ambassade in Caracas

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Caracas.

Onveilige gebieden

Grensgebieden met Colombia

Reis niet naar de grensgebieden met Colombia. Het is hier gevaarlijk door de spanningen in het gebied. Zwaar bewapende Colombiaanse guerrillastrijders zijn hier aanwezig. Ook staan deze gebieden bekend om drugshandel. Hierdoor is er zware criminaliteit zoals ontvoeringen en onderlinge afrekeningen.

Overige gebieden in Venezuela, zoals grote steden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Venezuela. Vooral grote steden als Caracas, Valencia en Maracaibo, maar ook het eiland Isla Margarita. Dit heeft te maken met criminaliteit, bijvoorbeeld berovingen onder bedreiging van vuurwapens. Dit gebeurt vooral na zonsondergang. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Loop niet na zonsondergang op straat;
  • Bezoek geen volkswijken (barrios of ranchos) in en rond de grotere steden. Vaak zijn in deze wijken georganiseerde bendes actief.

Zeiljachten die voor de kust voor anker liggen zijn ook vaak het doelwit van overvallen.

Criminaliteit

Venezuela behoort tot de meest gewelddadige landen in de wereld. Veel Venezolanen dragen wapens en schromen niet om die te gebruiken. Gewelddadige overvallen en berovingen gebeuren regelmatig. Daarbij vallen dodelijke slachtoffers. In de grote steden zijn veel overvallers actief vanaf motoren. Regelmatig doen criminelen zich voor als taxichauffeur om vervolgens iemand te beroven of te ontvoeren.

Criminaliteit bij openbaar vervoer

In het openbaar vervoer lopen reizigers extra kans om beroofd te worden. Ook liften en fietsen is zeer onveilig. Met de metro in Caracas en in tourbussen kunt u wel redelijk veilig reizen. Maar ook daar vinden berovingen plaats. Pas op voor criminaliteit in de buurt van de metrostations.

Ontvoeringen

Ontvoeringen hebben vaak een financieel doel. Criminelen kiezen hun slachtoffers van tevoren uit. Ook als toerist of bezoekend zakenman of –vrouw kunt u het slachtoffer worden van een ontvoering. Er is de laatste weken een toename van het aantal ’express kidnappings’. Vooral in de relatief veilige deelgemeenten Chacao en El Hatillo van Caracas.

Carjacking

Reist u met de auto? Pas dan ook op voor carjacking. Onder bedreiging van vuurwapens nemen criminelen uw auto en persoonlijke bezittingen mee. Rijd niet 's nachts.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
  • Gebruik gsm toestellen, smartphone’s en tablets zo weinig mogelijk in het openbaar;
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

In Venezuela is de medische zorg slecht. Dit komt door een groot gebrek aan medicijnen en medische apparatuur.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Tropische stormen

Venezuela ligt net buiten het Caraïbisch gebied waar tropische stormen voorkomen. De kusten van Venezuela, Isla Margarita en de eilandengroep van Los Roques liggen net aan de rand van het tropisch stormgebied. Tijdens het regenseizoen (van mei tot en met oktober) kan het in die gebieden ook stormen. Dat komt omdat ze geraakt worden door de ‘staarten’ van tropische stormen of cyclonen.

Wilt u van mei tot en met oktober naar Venezuela reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u goed over de situatie ter plaatse.

Aardbevingen en aardverschuivingen

In Venezuela komen aardbevingen voor. Tijdens het regenseizoen veroorzaken tropische regenbuien soms aardverschuivingen. Wegen kunnen hierdoor wegspoelen. Houd hier rekening mee als u tijdens het regenseizoen (mei tot en met oktober) in de heuvels en bergen reist.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Venezuela in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Houd er bij een bezoek aan Venezuela rekening mee dat vliegtickets moeilijk te krijgen zijn. Dat geldt met name voor interne vluchten en vluchten naar Curaçao, Aruba en Bonaire.

In Venezuela komt het voor dat criminelen zich voordoen als politieagenten. Ook de waarden en normen van echte politieagenten zijn anders dan u in Nederland gewend bent.

Maak fotokopieën van uw paspoort, geef die af als bijvoorbeeld de politie daar om vraagt en houd het origineel bij u.

Straffen voor drugsbezit zijn erg hoog in Venezuela. Het leven in gevangenissen in Venezuela is erg zwaar.

Minderjarigen die alleen reizen of slechts met één ouder hebben een notariële akte van toestemming nodig.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON