Reisadvies

Salomonseilanden

Afbeelding Salomonseilanden
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 185 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Canberra (Australië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Op 13-14 maart 2015 heeft cycloon Pam schade toegebracht aan de Salomonseilanden. Vooral de zuidelijke eilanden Tikopia en Anuta werden getroffen. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen ter plaatse. Volg aanwijzingen van de autoriteiten op.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Salomonseilanden. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Demonstraties

Op de Salomonseilanden kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Vooral tijdens parlementszittingen, verkiezingen en belangrijke rechtszaken bestaat een kans op demonstraties.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar op de Salomonseilanden. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de Salomonseilanden op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999.

Geen Nederlandse ambassade op de Salomonseilanden

Er is geen Nederlandse ambassade op de Salomonseilanden. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Canberra, Australië. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Salomonseilanden. Zware criminaliteit komt regelmatig voor. Let vooral goed op in:

 • De hoofdstad Honiara, in de wijken:
  •   Burns Creek;
  •   White River;
  •   Het gebied rondom de Japanse herdenkingsplaats;
  •   Guadalcanal;
  •   Op het eiland Malaita.

Reis niet alleen naar deze bestemmingen.

Criminaliteit

Houd rekening met zware criminaliteit in Honiara. De criminaliteit gaat soms gepaard met geweld. Ook tegen buitenlanders. Denk aan berovingen, aanslagen op auto’s, ontvoeringen en seksueel geweld. De meeste voorvallen vinden na zonsondergang plaats. In de aanloop naar de feestdagen is er ook meer criminaliteit.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Loop niet na zonsondergang over straat;
 • Reis alleen overdag met de auto;
 • Maak geen gebruik van de pinautomaten bij lokale markten. Hier zijn vaak berovingen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Heeft u een ernstig medisch probleem of is er een noodgeval? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit. De medische voorzieningen op de Salomonseilanden zijn zeer beperkt. In de binnenlanden kunt u nauwelijks medische hulp krijgen.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Tropische stormen en cyclonen

Op de Salomonseilanden kunnen van november tot en met april tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Houd er rekening mee dat tropische stormen en cyclonen soms ook in andere maanden voorkomen.

Aardbevingen

De Salomonseilanden liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Zware aardbevingen zijn mogelijk.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Salomonseilanden in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON