Reisadvies

Egypte

Afbeelding Egypte
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 306 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Caïro, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Kans op onrust, geweld en aanslagen

In juli 2013 werd President Morsi afgezet. Meerdere extremistische groepen hebben daarna opgeroepen om geweld te gebruiken. De parlementsverkiezingen die van maart tot mei 2015 zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld.

Het aantal terroristische aanslagen neemt de laatste tijd toe.

 • Op 16 juli 2015 is een Egyptische marineschip geraakt bij Rafah (Sinaï) op de Middenlandse Zee;
 • Op 11 juli 2015 vond er een bomaanslag naast het Italiaans consulaat in Cairo plaats. Daarbij werd 1 persoon gedood;
 • Op 1 juli 2015 is de plaats Sheikh Zuwayd in Noord-Sinaï bijna een dag grotendeels in handen geweest van een terroristische groepering. Door het inzetten van F16’s wist het leger de bezetting van de stad te voorkomen. Hierbij zijn veel soldaten, terroristen en burgers om het leven gekomen.

Zie ook ‘Terrorisme’.

Er is in het hele land een verhoogde kans op politieke onrust en gewelddadige acties. En een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ook op buitenlanders en buitenlandse doelen. Vermijd gebouwen van de overheid en plaatsen waar veel buitenlanders komen.

Bent u van plan naar Egypte te reizen? Informeer naar de laatste ontwikkelingen. Volg de berichten in de media.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Onrust in Egypte

Egypte heeft te maken met sociale onrust en politieke spanningen. Er komen stakingen, demonstraties en gewelddadigheden voor, waarbij doden en gewonden vallen. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

Seksueel geweld toegenomen

Het seksueel geweld neemt toe. Ook westerse vrouwen zijn daarvan slachtoffer geworden.

Publieke meningen zijn fel

In Egypte kan men soms heftig op het laatste nieuws reageren. Bijvoorbeeld als er iets wordt gezegd dat moslims kwetsend vinden. Er is steeds meer een negatieve houding tegenover buitenlanders.

Demonstraties kunnen gewelddadig verlopen

Er zijn nog steeds demonstraties in Caïro en in andere plaatsen. Die demonstraties kunnen gewelddadig verlopen. Er worden ook (vuur)wapens gebruikt. Veiligheidstroepen van de regering kunnen hard optreden. Soms gebruiken ze traangas dat zeer agressief is en ernstige bijwerkingen kan hebben. Het gas kan ook doordringen in metrostations onder de grond. Mijd demonstraties. Volg de aanwijzingen van het leger en de politie altijd strikt op.

Veiligheidsmaatregelen van Egyptische overheid

Soms neemt de Egyptische overheid onverwacht veiligheidsmaatregelen. Tijdens de reis kunt u regelmatig door de Egyptische overheid gecontroleerd worden. Zorg ervoor dat u altijd uw legitimatie bij de hand heeft.

Ambassade kan niet overal tijdig hulp verlenen

De Nederlandse ambassade kan niet op alle plaatsen in Egypte tijdig consulaire hulp verlenen.

Maak geen foto’s van demonstraties of strategische plekken

Maak geen foto’s of filmpjes van:

 • demonstraties;
 • gebouwen en terreinen van de overheid;
 • militaire objecten, bijvoorbeeld gebouwen, kazernes en terreinen;
 • plekken die strategisch belangrijk zijn, bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en het Suezkanaal.

Maakt u toch opnamen? Dan kunt u gearresteerd worden en/of het land uitgezet worden.

Verkeershinder in Caïro

In Caïro kan zeer veel verkeershinder ontstaan. Daardoor kan het zeer moeilijk zijn om een bestemming te bereiken. Ook het vliegveld. Houd daar rekening mee bij aankomende of vertrekkende vluchten. Het (trein)verkeer in Egypte is niet veilig. Het aantal verkeersdoden is erg groot. 

Regels voor veiligheid en gevaarlijke sporten zijn anders dan in Nederland

Regels en voorzieningen voor veiligheid kunnen afwijken van die in Nederland. De voorschriften worden ook niet altijd nageleefd. Hou daar bij uw activiteiten rekening mee. Bijvoorbeeld als u een waterscooter of motorfiets met 4 wielen (quad) huurt. Of als u gaat duiken of een vlucht maakt met een luchtballon. In het verleden zijn daarbij toeristen omgekomen. Gaat u dit soort activiteiten ondernemen? Ga dan eerst na of een bedrijf of organisatie erkend is en als goed bekend staat.

Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet geaccepteerd in Egypte. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 122 (politie), 123 (ambulance), 180 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Caïro

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Caïro.

Onveilige gebieden

Luchtruim boven de Sinaï onveilig

Het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de Sinaï heeft te maken met een terroristische dreiging. Vraag vóór uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.

Reis niet naar Noord-Sinaï

De veiligheidssituatie in Noord-Sinaï (ten noorden van Suez-Taba, inclusief de weg en de stad Taba) is slechter geworden sinds de val van president Morsi in juli 2013. Er zijn veel gewelddadigheden in het gebied en er is een hoge dreiging van terroristische aanslagen. Het leger probeert opnieuw controle te krijgen over het gebied. Toch heeft het leger niet kunnen voorkomen dat grensposten, legereenheden en overheidsgebouwen zijn aangevallen.

Reis niet naar het grensgebied met Libië

Reis niet naar het grensgebied met Libië, inclusief de Siwa-oase. In dat gebied is er een verhoogd risico op ontvoeringen. Ook is het gebied gevaarlijk vanwege de onrustige situatie in Libië. Er wordt ook gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens.

Reizen naar Caïro, Alexandrië, de Nijldelta en overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar Caïro, Alexandrië, de Nijldelta en overige gebieden. Zie ook de overige rubrieken van dit reisadvies. Wees voorzichtig bij verplaatsingen over land en blijf alert op de laatste ontwikkelingen.

Reizen naar toeristische gebieden

Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar de volgende toeristische plaatsen en gebieden:

 • de hotelresorts aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Golf van Suez;
 • de hotelresorts in Zuid-Sinaï;
 • de steden Luxor, Aswan en Abu Simbel. Inclusief cruises.

Zie voor de veiligheidsrisico's de overige rubrieken van dit reisadvies.

Wees alert als u deze bestemmingen bezoekt. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligd. Blijf zoveel mogelijk in de resorts, gezien de veiligheidssituatie en de dreiging van terroristische aanslagen.

Criminaliteit

De criminaliteit is toegenomen in de afgelopen jaren. Vooral in de grote steden en drukke badplaatsen.

Omdat er nu minder reizigers naar Egypte gaan, wordt er minder geld verdiend in de toeristenindustrie. Bezoekers worden daarom vaak opdringerig aangesproken. Vooral door personen die in de toeristenindustrie werken. De kans op criminaliteit (roofovervallen) en ongewenste intimiteiten is groter geworden. Conflicten tussen toeristen en taxichauffeurs komen regelmatig voor, bijvoorbeeld over de prijs van de rit.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Het aantal terroristische aanslagen neemt de laatste tijd toe.

 • Op 16 juli 2015 is een Egyptische marineschip geraakt bij Rafah (Sinaï) op de Middenlandse Zee;
 • Op 11 juli 2015 vond er een bomaanslag naast het Italiaans consulaat in Cairo plaats. Daarbij werd 1 persoon gedood;
 • Op 1 juli 2015 is de plaats Sheikh Zuwayd in Noord-Sinaï bijna een dag grotendeels in handen geweest van een terroristische groepering. Door het inzetten van F16’s wist het leger de bezetting van de stad te voorkomen. Hierbij zijn veel soldaten, terroristen en burgers om het leven gekomen;
 • Op 29 juni 2015 kwam de Egyptische Openbaar Aanklager in Caïro om het leven door een autobom. De dag daarna kwamen er 9 Moslim Broeders om het leven tijdens een politie-actie.
 • Op 10 juni 2015 pleegden terroristen een mislukte aanslag bij het tempelcomplex in Karnak in de buurt van Luxor.
 • Op 3 juni 2015 werden twee politieagenten in Caïro doodgeschoten in de buurt van de piramides.

In heel Egypte is er een risico op terroristische aanslagen, ook op buitenlanders en buitenlandse doelen. Mijd overheidsgebouwen en plaatsen waar veel buitenlanders komen.

Luchtruim boven de Sinaï onveilig

Het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de Sinaï heeft te maken met een terroristische dreiging. Vraag vóór uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Egypte in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Vrouwen kunnen in de toeristenplaatsen in Egypte het slachtoffer worden van ‘Bezness’ (liefdesfraude). Daarbij zijn mannen er op uit een relatie aan te gaan met een buitenlandse vrouw. Het enige doel is om haar zoveel mogelijk geld afhandig te maken. De daders van Bezness zijn strafbaar. Ingaan op de pogingen kan ernstige financiële en traumatische gevolgen hebben.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON