Reisadvies

Iran

Afbeelding Iran
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 1.0 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Teheran, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Politieke spanning

Er is politieke spanning tussen Iran en andere, vooral westerse, landen. Dat komt onder andere door het Iraanse nucleaire programma. En door sancties tegen het land door de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die naar Iran reizen of Nederlanders die in Iran wonen, alert te zijn. Blijf op de hoogte van de binnenlandse en internationale ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Nederlanders die ook de Iraanse nationaliteit bezitten

In Nederland is het mogelijk dat iemand naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit bezit. Volgens de wet in Iran is dit andersom niet mogelijk. Een Iraniër die de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen, heeft voor de Iraanse wet alleen de Iraanse nationaliteit.

Het gevolg voor de Nederlander met Iraanse nationaliteit is dat:

  • hij of zij een Iraans paspoort moet hebben om Iran in en uit te reizen;
  • de Nederlandse ambassade geen informatie ontvangt van de Iraanse autoriteiten als er problemen zijn (bijvoorbeeld een arrestatie);
  • de Iraanse autoriteiten de Nederlandse ambassade niet toestaan om consulaire hulp te verlenen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert deze groep Nederlanders daarom om niet naar Iran te reizen.

Bent u als Nederlandse vrouw met een Iraanse man getrouwd? Houd er dan rekening mee dat u en uw kinderen uit dit huwelijk de Iraanse nationaliteit bezitten. Bij onenigheid of een ongeval in Iran kan dit tot problemen leiden. Zo legt de Iraanse wet het ouderlijk gezag exclusief bij de vader. En als de vader komt te overlijden bij de grootvader enzovoort.

Demonstraties

In Iran kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Rechtssysteem

Het rechtssysteem van Iran is gebaseerd op de islamitische wetgeving. De regels zijn niet altijd helemaal duidelijk. Voor westerse begrippen zijn de vonnissen van de rechter bijzonder streng. In het land komt de doodstraf regelmatig voor. Bijvoorbeeld voor moord, een gewapende overval, verkrachting, grootschalige drugshandel, homoseksuele handelingen en geloofsafval. Of voor andere daden die tegen de Islam ingaan.

Kledingsvoorschriften

Voor vrouwen en meisjes vanaf 9 jaar gelden dwingende kledingvoorschriften. Zij moeten hun hoofd bedekken met een hoofddoek. Ook moet de kleding de lichaamsvormen verhullen. Draag bij voorkeur broeken met daar overheen een jas of mantel die ruim valt. Die moet zeker tot over de billen vallen. Blote armen en benen zijn taboe. Draag daarom geen rokken en jurken die kort zijn en ook geen kleding met korte mouwen.

De Iraanse autoriteiten treden soms op tegen vrouwen die naar hun oordeel te ‘lichtzinnig’ kleden.. Niet voldoen aan de kledingvoorschriften kan leiden tot een waarschuwing. Dit kan ook tot (korte) gevangenisstraffen leiden. In het noordelijke deel van de hoofdstad Teheran is er wat minder controle op kledingvoorschriften.

Controle van documenten en apparaten

Het is mogelijk dat de politie of andere autoriteiten op straat het paspoort of visa controleren bij buitenlanders. Ook vragen zij soms om inzage in de foto’s op het fototoestel. Dat kan leiden tot het in beslag nemen van het fototoestel. Ook is controle van een tablet of telefoon mogelijk.

Fotograferen en video-opnames

Het maken van foto’s is op veel plaatsen verboden. Bij toeristische trekpleisters mag het vaak wel. Het fotograferen van militaire objecten of overheidsgebouwen is ten strengste verboden. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert gevangenhouding. En mogelijk ook een aanklacht voor spionage. Daar staat een lange gevangenisstraf op.

Het maken van foto’s van Iraanse burgers kan ernstige problemen opleveren voor zowel de fotograaf als de gefotografeerde.

Wees daarom terughoudend in het maken van foto’s. Een goede regel is: maak alleen foto’s als u zeker weet dat dit mag, in andere gevallen niet. Maak geen video-opnames.

Internet en sociale media

De vrijheid van meningsuiting in Iran is beperkt. Er is, en blijft, censuur op het internet. De rechtbankvonnissen zijn streng. Sociale media als Twitter, Facebook en YouTube zijn geblokkeerd. U heeft in Iran alleen toegang tot deze sociale media via VPN (Virtual Private Network). Dat geldt niet voor de gesprekdiensten WhatsApp en Viber.

De Iraanse overheid controleert e-mailverkeer en publicaties op internet. Ook controleren zij de berichten (posts, filmpjes, tweets) over Iran op sociale media. Deze controle is actief en nauwkeurig.

Bij een bezoek aan Iran is het mogelijk dat de autoriteiten u:

  • confronteren met de inhoud van uw persoonlijke sociale media-pagina’s;
  • dwingen om uw wachtwoord van uw sociale media-account(s) te geven.

Wees daarom voorzichtig met wat u schrijft.

Bijhouden van blog

U mag geen ervaringen en/of foto’s over Iran publiceren. Bijvoorbeeld op een webblog. Dit kan namelijk worden gezien als het werken als journalist zonder vergunning. Dit leidde in het verleden al tot arrestaties van onschuldige reizigers.

Het is verboden om verslag te doen van demonstraties.

Slechte verkeersveiligheid

Het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop is in Iran (relatief gezien) een van de hoogste in de wereld. In vergelijking met Nederland is het verkeer chaotisch. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan zeer alert in het verkeer. Raakt u toch betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie.

Wees ook als voetganger alert in het verkeer. Vooral bij het oversteken van wegen en straten. Er zijn wel zebrapaden, maar geen enkele automobilist, bus- of vrachtwagenchauffeur stopt voor een zebrapad. Vaak rijdt men hard door.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Iran op de website van de ANWB.

Wegversperringen

Zowel in de steden als op doorgaande (snel)wegen komt u mogelijk wegversperringen tegen van de Iraanse autoriteiten. Laat in dat geval uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Ga niet in discussie met politieagent(en).

Binnenlandse vliegreizen

In vergelijking met andere landen is het aantal ongelukken op binnenlandse vluchten in Iran hoog. Dat komt door de ouderdom en de onderhoudsstaat van de toestellen. Wees u hiervan bewust als u een binnenlandse vlucht boekt.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Iran. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112 (algemeen noodnummer, vooral voor ongevallen), 110 (politie), 115 (ambulance), 125 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Teheran

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Teheran.

Onveilige gebieden

Er is politieke spanning tussen Iran en andere, vooral westerse, landen. Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar Iran. Zie ook de andere rubrieken van dit reisadvies.

Reis niet naar

  • het grensgebied met Afghanistan en Pakistan (tot 100 kilometer vanaf de grens);
  • het grensgebied met Irak (tot 10 kilometer vanaf de grens);

Reis niet naar de grens met Afghanistan en Pakistan

Reis vooral niet ten oosten van de lijn tussen de steden Bam/Rostam Abad en Bandar Abbas. Dus ook niet naar de gehele provincie Sistan-Baluchestan. In dit gebied zijn drugsbendes en de radicale islamitische beweging Jundallah actief. De situatie ter plaatse is bijzonder onveilig.

Reizen over land van Iran naar Pakistan

Wilt u ondanks dit advies toch over land van Iran naar Pakistan reizen? Reis dan alleen overdag en in een konvooi onder politiebegeleiding. Het konvooi rijdt over de hoofdweg Rostam Abad-Zahedan-Maijaveh tot aan de grens van Pakistan.

Reis niet naar de grens met Irak

Reis vooral niet naar de zuidwestelijke provincie Khuzestan. Mijd in het bijzonder de provinciehoofdstad Ahvaz. Deze provincie grenst aan Irak. In dit gebied zijn er spanningen tussen verschillende groepen en de autoriteiten. Soms leidde dat tot gevechten waarbij slachtoffers vielen.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het eiland Abu Musa en de Tonb-eilanden

Iran nam deze eilanden in 1971 in bezit. Als u in de buurt komt van deze eilanden riskeert u een arrestatie. U kunt dan beschuldigd worden van spionage. Het kan meer dan een jaar duren voordat het ’misverstand’ is opgeklaard en u wordt vrijgelaten.

Volgens de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben zij het gezag over deze eilanden. Op sommige kaarten in de VAE staan deze eilanden aangegeven als onderdeel van de VAE. Maar volgens Iran bent u in een gebied dat van Iran is.

U moet daarom in dit gebied altijd een visum voor Iran hebben.

Criminaliteit

In de oostelijke provincies zijn zwaar bewapende drugssmokkelaars actief. Er zijn regelmatig (vuur)gevechten tussen de drugssmokkelaars en grenstroepen.

Diefstal door jongeren

Wees op uw hoede voor diefstal. Net als in veel andere grote steden. In Iran komt tassenroof door jongeren voor. Iemand die op een motor rijdt probeert dan een tas af te pakken. Dat is ook mogelijk bij mensen die op de stoep loepen. Wees hier alert op. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een money belt. Maar zorg dat deze niet zichtbaar of herkenbaar is.

Diefstal door nepagenten

In de hoofdstad Teheran kunnen toeristen het slachtoffer worden van diefstal door nepagenten. Dit gebeurt vooral in en om de populaire hotels.

Doet iemand zich voor als een politieagent?

  • Vraag dan altijd naar zijn identiteitsbewijs;
  • Lever uw paspoort en/of geld niet in;
  • Stap niet in de auto van de politieagent.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Iran kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Iran in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON