Reisadvies

Marokko

Afbeelding Marokko
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 396 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Rabat, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er is in het hele land een dreiging van terroristische aanslagen. Sinds juli 2014 geldt in het land het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen. De Marokkaanse overheid heeft maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op en zorg dat u zich steeds kunt legitimeren. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Demonstraties

In Marokko kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Dat gebeurt vooral in de minder ontwikkelde gebieden van Marokko. Vermijd daarom demonstraties.

Verkeersveiligheid

De wegen in Marokko zijn vaak onverlicht. Bereid daarom reizen met de auto buiten de grote stadscentra goed voor. Reis niet na zonsondergang met de auto in landelijke gebieden. U loopt dan risico’s om in aanrijding te komen met andere voertuigen, voetgangers of dieren die langs of over de niet verlichte wegen lopen. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Marokko op de website van de ANWB.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Marokko. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 19 (politie), 15 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Rabat

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Rabat.

Marokko beschouwt de Westelijke Sahara als onderdeel van het land. Andere landen ondersteunen Marokko hier niet in. De status van de Westelijke Sahara is daarom betwist. De Nederlandse ambassade kan daar maar beperkt hulp bieden als dat nodig is.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de grensgebieden met Mauritanië, Algerije en de Westelijke Sahara. Ook zijn er veiligheidsrisico’s voor reizen naar toeristische steden.

Westelijke Sahara

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Westelijke Sahara Het gaat vooral om risico’s veroorzaakt door mijnenvelden.

Mijnenvelden in Marokko en Mauritanië

Wilt u van Marokko naar Mauritanië reizen, of juist andersom? Volg dan de kustroute door de Westelijke Sahara. Deze route loopt van Laâyoune, via Dakhla, naar Nouadhibou (Mauritanië). Wijk niet van deze reisroute af. Er zijn namelijk mijnenvelden in het omliggende gebied.

Reist u met een auto of motor in deze gebieden? Lees dan ook de reisadviezen voor Algerije en Mauritanië.

Grensgebieden met Algerije en Mauritanië

Het is verboden de grens over steken naar Algerije en Mauretanië. Houd voldoende afstand van de grenzen. Het risico op gewelddadige overvallen en ontvoeringen is groter als u dichter bij de grensgebieden komt.

Toeristische steden

Er komt gewelddadige criminaliteit voor. Op toeristische plaatsen is er, net als in de rest van het land, een risico op terroristische aanslagen. De autoriteiten hebben extra maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Wees extra alert. Vooral op plekken waar veel westerlingen komen. Volg de instructies van de autoriteiten op.

Criminaliteit

Reizigers kunnen volkomen onverwacht worden gevraagd mee te werken aan de smokkel van drugs of mensen over de grens. Werk hier nooit aan mee. Op beide vormen van smokkel staan hoge straffen en boetes.

In toeristische gebieden, vooral in Marrakech, stijgt de soms gewelddadige criminaliteit.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

In juli 2014 heeft de Marokkaanse overheid bekend gemaakt dat het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen in Marokko is verhoogd tot het hoogste niveau. Dit mede in verband met het toenemend aantal Marokkanen dat deel uitmaakt van terroristische organisaties die actief zijn in Syrië en Irak. Ook westerlingen en westerse doelen kunnen doelwit van aanslagen zijn. In november 2014 heeft de Marokkaanse overheid aanvullende maatregelen getroffen om de veiligheid te vergroten.

Wees extra alert bij toeristische plaatsen en andere plekken waar veel buitenlanders komen. Bijvoorbeeld hotels en restaurants, openbare plaatsen, overheidsgebouwen, westerse ambassades en winkelcentra. Doe dat ook bij andere plaatsen en voorzieningen die als westers gekenmerkt kunnen worden. Let ook goed op tijdens een muzikaal, cultureel of sportevenement. Houd er rekening mee dat bij plaatsen waar veel mensen komen veiligheidscontroles kunnen plaatsvinden. Werk hier altijd geduldig aan mee. Volg de instructies van de autoriteiten op.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De kwaliteit van de medische voorzieningen buiten de grote steden in Marokko is slecht.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Ook voor reizen naar Marokko heeft u een geldig paspoort nodig. Het is niet toegestaan om op een Nederlandse ID-kaart Marokko in te reizen. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Marokko in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Ga niet in op verzoeken om pakjes, brieven of iets anders mee te nemen voor iemand. Doe dit alleen als u de mensen waar het pakje of de brief voor is bestemd vertrouwt.

Draag altijd een (kopie van een) identiteitsbewijs bij u, zodat u zich, als de bevoegde autoriteiten dit vragen, kunt identificeren.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON