Reisadvies

Birma / Myanmar

Afbeelding Birma / Myanmar
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 808 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok (Thailand), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Birma/Myanmar. In de steden Yangon en Bago zijn sinds oktober 2013 enkele bomaanslagen gepleegd. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen. De aanslagen zijn gepleegd bij onder andere een busstation en hotel in Yangon.

In juli 2014 zijn er rellen geweest in stad Mandalay. Deze rellen ontstonden door interreligieuze spanningen.

In de grensgebieden in Shan en Kachin State zijn er gevechten geweest tussen rebellen en het leger. De situatie blijft gespannen in de regio's waar gewapende rebellengroepen actief zijn (delen van Chin State en Sagaing, delen van Shan, Mon, Kayin, Kayah en Karen States).

Sinds 17 februari is de noodtoestand afgekondigd in een zelfbestuurd deel van Shan State. Dit gebeurde nadat zware gevechten uitbraken tussen leger en rebellen militia.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Politieke veranderingen in Birma/Myanmar

Birma/Myanmar maakt politieke veranderingen door. In 2012 waren er verkiezingen voor een nieuw parlement. In de aanloop naar nieuwe verkiezingen, gepland in november 2015, zijn er protesten en demonstraties. Deze vinden vooral in Yangon plaats.

De regering van Birma/Myanmar heeft nog steeds veel macht, ondanks de plannen voor meer democratie. Reist u naar het land, houd dan rekening met het volgende:

  • Uit geen openlijke kritiek op de regering. Dit brengt grote risico’s met zich mee. Kritiek kan bijvoorbeeld leiden tot lange gevangenisstraffen;
  • Vermijd demonstraties en samenscholingen;
  • Maak geen foto’s of filmopnames van militairen, politie of demonstraties.

Lokale bronnen van informatie

Bent u van plan naar Birma/Myanmar te reizen? Volg dan de berichten in de internationale media. Deze lokale nieuwsmedia zijn ook een goede bron van informatie:

Veiligheid vliegmaatschappijen niet bekend

Of de binnenlandse vliegmaatschappijen goede regels voor veiligheid hebben en deze regels ook naleven, is niet bekend. Omdat deze gegevens niet openbaar zijn, zijn er zorgen over de veiligheid.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 199 (politie), 191 (brandweer), 37 99 91, 37 84 79, 09 51 59 494 (toeristenpolitie). Deze telefoonnummers zijn alleen bereikbaar in Yangon. 

Geen Nederlandse ambassade in Birma/Myanmar

Er is geen Nederlandse ambassade in Birma/Myanmar. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand of de Duitse ambassade in Yangon. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie. Houd er rekening mee dat u niet overal in het land altijd direct hulp kunt krijgen. Soms beperkt de regering de toegang tot bepaalde gebieden. Ook medewerkers van ambassades krijgen dan geen toegang tot het gebied.

Onveilige gebieden

Reis niet naar:

  • De staat Rakhine aan de grens met Bangladesh, in het zuidwesten. Dit advies geldt niet voor de badplaats Ngapali. U kunt van en naar Ngapali reizen via de luchthaven van Thandwe;
  • Het noordelijk grensgebied, vooral de staat Kachin en het noorden van de staat Shan;
  • Het grensgebied met Thailand.

Reis niet naar Rakhine

In Rakhine is er veel geweld tussen boeddhistische en islamitische inwoners. Het geweld is opgelaaid in juni 2012. Het heeft geleid tot tientallen doden en duizenden daklozen en sindsdien blijft de situatie gespannen. Er is vooral veel geweld in de stad Sittwe, de hoofdstad van Rakhine. En in andere noordelijke gebieden van Rakhine. Bij de havenstad Thandwhe vond in september en oktober 2013 een golf van geweld plaats. Maar sindsdien is er ook geweld in andere delen van Rakhine.

Vanwege het geweld mag u van de overheid onder andere niet in de avond de straat op (avondklok). Dat geldt voor plaatsen in het midden en het noorden van Rakhine. De avondklok in Sittwe is inmiddels opgeheven.

Gaat u naar Ngapali? Reis dan via de luchthaven van Thandwe.

De overheid kan de regels voor veiligheid (zoals de avondklok) aanpassen als de situatie verandert. Reist u naar het gebied, volg dan de berichten in de media. Laat u vooraf goed informeren door uw reisorganisatie, uw hoteleigenaar of de lokale autoriteiten. Verandert de veiligheidssituatie, neem dan contact op met uw reisorganisatie. Bent u in het land, volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordelijk grensgebieden

In het noordelijke grensgebied van Birma/Myanmar is veel geweld. In 2012 en 2013 vocht het leger er met verschillende bevolkingsgroepen. Ook zijn er drugsbendes actief. Het geweld vindt vooral plaats in deze gebieden:

  • De staat Kachin (behalve de steden Myitkyina, Bhamo en Putao);
  • De staat Shan, in het noorden. In 2012 en 2013 hebben in deze gebieden gevechten plaatsgevonden tussen het leger en gewapende etnische groepen. Op 17 februari werd na zware gevechten tussen leger en rebellen militia de noodtoestand in het zelfbestuurde gebied van Kokang uitgeroepen. De mensen vluchten nu het gebied uit;
  • De streek ten noorden van Thailand bij Shan state (Mae Sai/Tachilek, de Gouden Driehoek). Hier zijn drugsbendes actief;
  • De steden Myitkyina, Bhamo en Putao. Reist u naar deze steden? Ga dan na wat de veiligheidssituatie op dat moment is.

Reis niet naar het grensgebied met Thailand

Bij de grens met Thailand kunnen gevechten ontstaan tussen het Birmese/Myanmarese leger en verschillende bevolkingsgroepen. De partijen hebben hun vijandigheden officieel gestaakt en de grens kan weer worden overgestoken. Maar de kans op geweld blijft bestaan. Daardoor kunnen grensovergangen tussen beide landen gesloten worden. In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen. Let hier extra goed op.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Geef bij registratie een e-mailadres op. Sms blijkt vaak niet te werken in Myanmar u kunt mogelijk niet via sms bereikt worden.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Birma/Myanmar is matig. Buitenlanders kunnen maar in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht. Heeft u een serieus medisch probleem of is er een noodgeval? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Thailand. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met eenn arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Tijdens regenseizoen soms overstromingen en verkeersproblemen

In Birma/Myanmar zijn er van juni tot en met oktober zware regenbuien. In dit regenseizoen kan er zoveel neerslag vallen dat er overstromingen en verkeersproblemen ontstaan. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de (weer)berichten in de media en laat informeren u over de situatie.

Tropische stormen en aardbevingen mogelijk

In Birma/Myanmar kunnen van april tot en met oktober tropische stormen en cyclonen voorkomen. Er kunnen dan overstromingen en landverschuivingen ontstaan. In 2008 zorgde een cycloon voor veel schade in Noord Rakhine State. In 2010 trof een cycloon de Irrawaddy Delta. Er vielen 130.000 dodelijke slachtoffers en de schade was enorm.  De schade die beide natuurrampen hebben veroorzaakt is nog altijd niet helemaal hersteld.

In Birma/Myanmar komen aardbevingen voor. In 2011 trof een aardbeving Shan State en veroorzaakte er enorme schade aan gebouwen en wegen. Ook die schade is nog steeds niet helemaal hersteld.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Birma/Myanmar in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Er zijn geen directe vluchten vanuit Amsterdam naar Birma/Myanmar. U kunt bijvoorbeeld vliegen via Bangkok, Singapore, Hanoi, Kuala Lumpur, Hong Kong of Tokio naar Yangon.

Er is een beperkt aantal grensovergangen met de buurlanden open. Deze kunnen zonder waarschuwing gesloten worden. Neem contact op met de ambassade van Birma/Myanmar in Brussel voor meer informatie.

Het wegennet in Birma/Myanmar is beperkt. De spoorwegen zijn slecht onderhouden. Tussen de grote steden rijden goede bussen.

Wilt u buiten de grote toeristische steden en gebieden reizen, dan heeft u een vergunning nodig. Die kunt u aanvragen bij het kantoor van Myanmar Travel en Tours, 77-91, Sule Pagoda Road, Yangon.

Er zijn enkele geldautomaten in Birma/Myanmar. Niet alle internationale bankpassen worden geaccepteerd. Met een creditcard kunt u alleen in de grote hotels in Yangon betalen. Neem daarom voldoende cash geld mee in Amerikaanse dollars. U kunt de dollars wisselen op het vliegveld en bij wisselkantoren met een overheidsvergunning.

Buiten de grote steden is telefoneren lastig. Mobiele telefonie met een buitenlands netwerk (roaming) werkt nog niet goed. U kunt op het vliegveld een lokale simkaart of datakaart huren of kopen.

In de grote steden zijn overal internetcafés. Sommige hotels hebben wifi. In de rest van het land is vaak geen internet.

Ga voor meer informatie naar de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON