Reisadvies

Lesotho

Afbeelding Lesotho
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 79 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Pretoria (Zuid-Afrika), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staat er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

De algemene verkiezingen van 28 februari 2015 zijn goed verlopen. De rust is weergekeerd. Blijf toch goed het lokale nieuws volgen (via lokale media). Als u reist naar Lesotho, registreer u voor uw vertrek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Het verkeer is gevaarlijk in Lesotho en de wegen zijn slecht. Openbaar vervoer is er nauwelijks en is van slechte kwaliteit. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Lesotho op de website van de ANWB.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Lesotho. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112 (politie), 500 346 07 en 622 009 19 (ambulance), 223 171 63 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Lesotho

Er is geen Nederlandse ambassade in Lesotho. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Maseru. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Reist u met de auto? Ga dan na zonsondergang niet buiten Maseru de weg op.

Criminaliteit

De criminaliteit in Lesotho neemt toe. Vooral in de hoofdstad Maseru kunnen mensen met geweld worden beroofd. En er worden auto’s gestolen terwijl de bestuurder er in zit (carjacking).

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen.
  • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
  • Bewaar waardevolle spullen op een veilige plek, bijvoorbeeld in de hotelkluis.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De kwaliteit van de medische voorzieningen in Lesotho is minimaal.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Lesotho in Brussel. Vraag na welke reisdocumenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON