Reisadvies

Oost-Timor

Afbeelding Oost-Timor
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 167 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Jakarta (Indonesië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar  Oost-Timor. De algemene veiligheidssituatie op Oost-Timor is sinds enige tijd stabiel. Maar de politieke en sociale verhoudingen binnen het land blijven breekbaar. De veiligheidssituatie kan daardoor plotseling veranderen.  

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

Op Oost-Timor kunnen demonstraties voorkomen die mogelijk tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Verkeersveiligheid

De wegen op Oost-Timor zijn niet goed, vooral buiten de hoofdstad Dili. In het regenseizoen zijn de wegen moeilijk begaanbaar.

Er is bijna geen straatverlichting in Dili. Ook andere infrastructuur (communicatie) is gebrekkig. Houd er rekening mee dat de elektriciteit regelmatig uitvalt.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Oost-Timor op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112 (politie), 115 (ambulance en brandweer).

Geen Nederlandse ambassade op Oost-Timor

Er is geen Nederlandse ambassade op Oost-Timor. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Jakarta, Indonesië. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Oost-Timor. Dit heeft te maken met politieke spanningen en spanningen tussen rivaliserende bendes.

In en om Dili kan plotseling geweld ontstaan. Dat is ook het geval in het grensgebied met West-Timor. Reis bij voorkeur met meerdere mensen. Ook is het raadzaam om te reizen met een tolk of chauffeur.

Rond de kust van Oost-Timor zijn piraten actief.

Criminaliteit

In Dili zijn gewapende jeugdbendes en ‘martial arts’ (vechtkunsten) groepen actief. Deze bendes kunnen overal en op elk moment opduiken. Ze veroorzaken grote onrust.

Door onderlinge rivaliteit kunnen er gewelddadige conflicten ontstaan. Soms raken daarbij ook buitenlanders betrokken. De bendes blijven niet lang op dezelfde plek.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De medische voorzieningen in Dili zijn beperkt. Op de rest van Oost-Timor zijn de medische voorzieningen zelfs zeer beperkt.

Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Singapore of een ander land. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Zelfs voor eenvoudige medische ingrepen, zoals bloedtransfusies kan dit al nodig zijn. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Op Oost-Timor kunnen aardbevingen voorkomen. Ook zware aardbevingen. Van november tot en met april kunnen tropische stormen en tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie ter plaatse.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Oost-Timor in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Zorg ervoor dat uw reisdocument minimaal 6 maanden geldig is. Dit is vooral belangrijk als u noodgedwongen naar één van de buurlanden moet reizen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON