Reisadvies

Eritrea

Afbeelding Eritrea
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 148 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Khartoum (Sudan), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

In geheel Eritrea zijn er reisbeperkingen. Volgens de autoriteiten draagt deze maatregel bij aan de veiligheid van buitenlanders.

Reisvergunning voor reizen buiten Asmara

Wilt u buiten de hoofdstad Asmara reizen? Dan is een reisvergunning verplicht. Deze kunt u verkrijgen bij het ministerie van Toerisme. Of bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. U kunt maar voor een beperkt aantal bestemmingen een reisvergunning ontvangen. Meestal mag u tussen Asmara, Keren en Massawa reizen. U moet uw reisvergunning dan wel op tijd aanvragen.

Landmijnen in delen Eritrea

In grote delen van Eritrea liggen landmijnen. Reis daarom alleen over verharde en veelgebruikte wegen.

Slechte verkeersveiligheid na zonsondergang

Na zonsondergang is het gevaarlijk op de weg. Andere weggebruikers rijden vaak in slecht verlichte auto’s. Er kan ook vee op de weg lopen. En de (bochtige) wegen zijn soms in slechte staat. Daarom is het raadzaam om alleen overdag te rijden. Reis alleen over wegen of langs routes die in de reisaanvraag staan. U heeft dan geen toestemming om te reizen langs andere routes. 

Geen Nederlandse ambassade in Eritrea

Er is geen Nederlandse ambassade in Eritrea. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Khartoum, Sudan.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honoraire consulaat in Asmara:

Teclu Ghebrehiwet
Ksad Street 187
No. 55-57, Tiravollo
Postbus 3333, Asmara
telefoon: +291 125039 of +291 7128351
e-mail: teclatghgu@gmail.com

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Reis niet naar de grensgebieden van Eritrea. Dit advies geldt ook als u toestemming krijgt om te reizen naar dit gebied. Het gehele grensgebied is onveilig.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de rest van het land.

Veiligheidszone in grensgebied

Op de grens tussen Eritrea en Ethiopië ligt een tijdelijke veiligheidszone. Deze zone is afgekondigd door de Verenigde Naties. Deze veiligheidszone loopt vanaf de grens 25 kilometer het grondgebied van Eritrea in.

De tijdelijke veiligheidszone ligt ook op de grens tussen Eritrea en Sudan. Namelijk in het gebied ten noorden en ten westen van de lijn Mersa Gulbub, Afabet, Agordet, Barentu en Biyakundi.

Piraterij en berovingen in zuiden Rode Zee

In het meest zuidelijke deel van de Rode Zee komen piraterij en gewapende berovingen voor. Voor de commerciële vaart en particuliere zeiljachten bestaat er een groot risico op kaping.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

In Asmara en andere grote plaatsen in Eritrea zijn ziekenhuizen met beperkte voorzieningen. Buiten deze plaatsen zijn de medische voorzieningen aanzienlijk minder.

Heeft u een ernstig medisch probleem of is er een noodgeval? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. Maar dit is niet altijd mogelijk. Soms krijgen SOS-vliegtuigen geen toestemming om te landen. En lijnvluchten zijn soms overvol. Daarnaast zijn de kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Eritrea in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON