Reisadvies

Tsjaad

Afbeelding Tsjaad
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 251 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Khartoum (Sudan), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Wees extra alert in N’Djamena. Op 11 juli en 15 juni 2015 vonden in het centrum van N’Djamena 2 zelfmoordaanslagen plaats. Daarbij zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Het gaat waarschijnlijk om een aanslag van de terroristische groepering Boko Haram.

Tsjaad heeft maatregelen getroffen om verspreiding van het ebola-virus tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen gevolgen hebben voor het personenverkeer. Grenzen kunnen bijvoorbeeld gesloten zijn of vluchten geannuleerd. Houd hier rekening mee in uw reisplannen naar, via en uit Tsjaad. Informeer bij de ambassade van Tsjaad naar de laatste ontwikkelingen. Of laat u informeren door de luchtvaartmaatschappij, reisorganisatie of uw contactpersoon in Tsjaad.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Geen Nederlandse ambassade in Tsjaad

Er is geen Nederlandse ambassade in Tsjaad. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Khartoem, Sudan. De ambassade kan maar beperkte consulaire hulp verlenen.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in N’djamena. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Reis niet naar het grensgebied met de buurlanden van Tsjaad. Reis dus niet naar het grensgebied met:

  • Sudan;
  • Centraal-Afrikaanse Republiek;
  • Kameroen;
  • Nigeria;
  • Niger;
  • Libië.

Grens met Sudan

In het grensgebied met Sudan is er een verhoogd risico op gewelddadige criminaliteit. Dat komt door de dreiging van rebellen. Het gaat vooral om de grens met Darfur.

Grens met Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek is er een burgeroorlog. Dat heeft ook gevolgen voor de veiligheidssituatie in Tsjaad. Veel burgers en rebellen vluchten vanuit de Centraal-Afrikaanse Republiek naar Tsjaad.

Grens met Kameroen en Nigeria

Door de dreiging van de terroristische groepering Boko Haram vluchten mensen vanuit Nigeria, soms via Kameroen, naar Tsjaad. Het is daarom niet veilig in dit grensgebied.

Grens met Niger

Er is een verhoogd risico op terrorisme, ontvoering en kidnapping in het grensgebied met Niger. Dit komt door regionale ontwikkelingen in de Sahel-regio.

Grens met Libië

De situatie in Libië is niet stabiel. In het grensgebied met Libië bestaat het risico op kidnapping en terrorisme.

Overige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de overige gebieden in Tsjaad. Dit is met uitzondering van de hoofdstad N’djamena. U kunt wel naar deze stad reizen.

De veiligheidssituatie in de overige gebieden is niet stabiel. In Tsjaad zijn gewapende en/of terroristische groepen actief. Die komen vaak uit de buurlanden. In Tsjaad zijn veel vluchtelingen uit Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. En er zijn teruggekeerde Tsjaadse burgers uit Libië. Dit vergroot de spanning in het land. Ook is er sprake van zware criminaliteit in Tsjaad.

Criminaliteit

Er komt zware criminaliteit voor in Tsjaad, zoals ontvoeringen en het onder bedreiging roven van vervoermiddelen.

Neem in de hoofdstad N’djamena voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid. Vooral als u na zonsondergang reist. Vermijd demonstraties.

Terrorisme

Sinds 2015 strijdt Tsjaad mee tegen de terroristische groepering Boko Haram. Boko Haram opereert vooral op Nigeriaans grondgebied. Maar de beweging voert ook in de buurlanden Kameroen en Tsjaad aanvallen uit.

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Wilt u meer informatie hierover of over reisvergunningen binnen Tsjaad? Informeer dan bij de ambassade van Tsjaad in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON