Reisadvies

IJsland

Afbeelding IJsland
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 2.9 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Oslo (Noorwegen), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties gemaakt. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

De (reis)omstandigheden in IJsland kunnen snel veranderen. Na uitbarsting van de vulkaan Bárðarbunga is er veel zwaveldioxide en is er een ‘ijs’-overstroming rond de zuidelijke rand van de Vatnajökull gletsjer naar de rivier Skaftá.

Meer informatie vindt u op de Engelstalige website van het IJslandse Department of Civil Protection and Emergency Management en de Engelstalige website van de IJslandse meteorologische dienst. Zie ook de rubriek ‘Natuurgeweld’.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Strenge regels voor off-road rijden

Voor off-road rijden gelden strenge regels. Het weer kan namelijk snel veranderen. Rijdt u in afgelegen gebieden? Check voor uw vertrek het weer en de conditie van de wegen. U vindt deze informatie op de website van The Iceland Road and Coastal Administration.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op IJsland op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Geen Nederlandse ambassade in IJsland

Er is geen Nederlandse ambassade in IJsland. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met het consulaat-generaal in Reykjavik, tel: +354 533 1002, of me ambassade in Oslo, Noorwegen,  tel. +47 23333600. U kunt ook terecht bij de ambassade van Duitsland in Reykjavik.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

In IJsland is transport per helikopter soms de enige mogelijkheid om medische hulp te krijgen. Controleer of u hiervoor bent verzekerd.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In IJsland verandert het weer heel snel. Ook het waterpeil kan plotseling sterk stijgen.

Actieve vulkanen

De IJslandse autoriteiten geven na uitbarsting van van de vulkaan Bárðarbunga een waarschuwing voor een gebied in de directe omgeving.

Informeer u goed over de situatie. Volg de berichten in de media en volg aanwijzingen van de autoriteiten op. Houd bij georganiseerde reizen goed contact met de reisorganisator. Informatie over actieve vulkanen, aardbevingen, stormen en overstromingen kunt u vinden op de Engelstalige website van de IJslandse meteorologische dienst en op de Engelstalige website van het IJslandse Department of Civil Protection and Emergency Management.

In de maanden juni, juli en augustus kunt u ook de Engelstalige website van de organisatie Safetravel raadplegen.

Bij noodsituaties

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van IJsland in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON