Reisadvies

Samoa

Afbeelding Samoa
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 114 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Wellington (Nieuw-Zeeland), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Volg de laatste ontwikkelingen ook via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Samoa.

Verkeersveiligheid

Pas op in het verkeer buiten de bebouwde kom na zonsondergang. De wegen op Samoa kruisen vaak kleine riviertjes. Sinds 2009 wordt er op Samoa op de linker weghelft gereden. Nog niet alle weggebruikers zijn hieraan gewend. In veel auto’s zit het stuur nog aan de linkerkant. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op Samoa op de website van de ANWB.

Met het wisselen van eb en vloed kunnen er zeer sterke stromingen ontstaan in de lagunen langs de oceaan. Informeer of het veilig is om te gaan zwemmen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999, 995 (politie), 996 (ambulance), 994 (brandweer).

Homoseksualiteit is strafbaar

Volgens de traditionele lokale cultuur, komen travestie en vrouwelijk gedrag door mannen voor. Maar homoseksualiteit is strafbaar op Samoa. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Geen Nederlandse ambassade op Samoa

Er is geen Nederlandse ambassade op Samoa. Heeft u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland. In een noodgeval kunt u ook terecht bij het consulaat in Apia. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De gezondheidszorg op Samoa is eenvoudig. Dokters en ziekenhuizen eisen vaak contant geld voor een behandeling. Heeft u een ernstig medisch probleem of is er een noodgeval? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Australië, Nieuw-Zeeland of Hawaï. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Op Samoa kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. Dit kan gevolgen hebben voor vliegdiensten en water- en elektriciteitsvoorzieningen.

Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Samoa ligt in een gebied waar zware aardbevingen voorkomen. Op 29 september 2009 is Samoa getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.3 op de schaal van Richter. De tsunami die hierdoor ontstond heeft veel schade aangericht op vooral het zuidelijke deel van het eiland. Deze schade is nog steeds niet geheel hersteld.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Samoa in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON