Reisadvies

Rusland

Afbeelding Rusland
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 6.3 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Moskou, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

WK zwemmen in Kazan

Tijdens het WK zwemmen in Kazan van 24 juli tot en met 9 augustus 2015 zet de Nederlandse ambassade daar een consulair steunpunt in. Dit steunpunt is 24/7 bereikbaar vanaf donderdag 23 juli t/m maandag 10 augustus 2015 op het volgende telefoonnummer: +7 985 784 4697.

Dreiging aanslagen blijft aanwezig

De afgelopen jaren waren er meerdere terroristische aanslagen in Moskou. Onder andere een vliegveld en de metro waren het doelwit. De dreiging van nieuwe aanslagen blijft aanwezig. Vooral in grote steden in het zuiden van Rusland.

De veiligheidssituatie in Tsjetsjenië en de overige gebieden van de Noord-Kaukasus blijft zorgelijk. Geweld in deze gebieden kan leiden tot een hoger veiligheidsrisico in Rusland en vooral in Moskou.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In de grote steden kunnen demonstraties en bijeenkomsten voorkomen die mogelijk tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties en bijeenkomsten.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Rusland. Een wet uit juni 2013 verbiedt ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen’. Iemand die deze wet overtreedt, krijgt een straf. Dat kan een boete of celstraf zijn, maar ook dat iemand verplicht het land uit moet. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Controle dataverkeer via Russisch netwerk

Russische autoriteiten mogen gegevens over bel- en internetgedrag via Russische communicatienetwerken in de gaten houden, analyseren en bewaren. Dat staat in de Russische wet. Wees u hiervan bewust als u in Rusland belt, een e-mail stuurt of op internet surft.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Rusland op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Moskou

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Moskou.

Onveilige gebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar:

  • Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus, zoals Dagestan en Ingoesjetië;
  • Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio);
  • het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

Tsjetsjenië en andere gebieden van de Noord-Kaukasus

In Tsjetsjenië en andere gebieden van de Noord-Kaukasus bestaat het risico op terroristische aanslagen. Ook bestaat in deze gebieden het risico op ontvoering, het ontploffen van mijnen, gewapende conflicten en criminaliteit.

Dagastan, Ingoesjetië en Kabardino-Balkarië (ook de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

In deze gebieden bestaat het risico op terroristische aanslagen.

Overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden van Rusland. Er bestaat risico op terroristische aanslagen in heel Rusland. In grote steden komen regelmatig demonstraties voor. Voorbijgangers kunnen ook door de politie worden aangehouden.

Criminaliteit

In Rusland zijn er regelmatig afrekeningen onder criminelen. Dit zijn vooral onderlinge afrekeningen en niet direct gericht op buitenlanders.

Diefstal in Moskou en Sint-Petersburg

Bezoekt u Moskou of Sint-Petersburg en omgeving? Pas dan op voor zakkenrollers en tasjesdieven. Die zijn vaak actief op plekken waar veel toeristen komen. Het consulaat in Sint-Petersburg ontving begin 2014 ook meldingen van gewelddadige straatovervallen en bedreigingen met wapens. Ga bij voorkeur niet alleen de straat op, maar met meerdere mensen.

Racisme tegen buitenlanders

De afgelopen jaren is regelmatig sprake van racistisch geweld tegen buitenlanders. Vooral mensen met een niet-blanke huidskleur moeten extra voorzichtig zijn. Wees op uw hoede voor mogelijke vreemdelingenhaat. Vermijd demonstraties en bijeenkomsten van grote groepen (vooral jongeren).

Diefstal kentekenplaten

In Moskou worden steeds vaker buitenlandse kentekenplaten gestolen. Criminelen verwijderen deze van buitenlandse auto’s. Ze laten een briefje achter met de mededeling dat de platen tegen betaling zijn terug te krijgen. De politie van Moskou doet hier vrijwel niets aan.

Terrorisme

De afgelopen jaren waren er diverse aanslagen op openbare plekken in Moskou. In maart 2010 waren er bomaanslagen in de metro van Moskou. In januari 2011 was er een aanslag op het vliegveld in Moskou. In december 2013 waren er bomaanslagen in Volgograd.

Uit deze gebeurtenissen blijkt dat het nodig is om rekening te houden met mogelijke aanslagen in Rusland. Vooral in de (grote) steden, zoals Moskou, en in het zuiden van Rusland. Wees extra alert op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld een busstation, treinstation of vliegveld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Rusland in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Heeft u bij het aanvragen van een visum voor Rusland als doel ‘toerisme’ opgegeven? En onderneemt u tijdens uw reis toch andere activiteiten zoals zakelijke of journalistieke? Dan kan dit problemen opleveren. U kunt een boete krijgen, gedeporteerd worden en een langdurig inreisverbod krijgen.

Tips van de ambassade

Abchazië is een afgescheiden deel van Georgië. Een bezoek aan dit gebied brengt grote risico’s met zich mee. Het zorgt ervoor dat het Russische visum automatisch ongeldig wordt. Daarnaast ziet Georgië dit als een illegale binnenkomst in Georgië. Hier staan hoge boetes op. Bij meerdere overtredingen kan dit zelfs leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON