Reisadvies

Griekenland

Afbeelding Griekenland
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 425 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Athene, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Bereid uw verblijf in Griekenland extra goed voor en wees alert op veranderingen in de situatie. Op dit moment is het mogelijk met buitenlandse bankpassen te pinnen. Mocht het betalingsverkeer in Griekenland meer hinder gaan ondervinden door de financiële onrust, dan kan er in Griekenland misschien niet gepind worden. Mogelijk kan er dan ook niet meer met creditcards betaald worden. Op dit moment worden creditcards op de eilanden niet overal meer geaccepteerd.

Neem voldoende contant geld mee voor alle kosten van uw verblijf in Griekenland tot uw terugkeer. Ook onverwachte kosten. Blijf u tijdens uw verblijf informeren over de laatste ontwikkelingen. Dat kan door het reisadvies in de gaten te houden en de media en  Twitter @BZReisadvies te volgen. Ook uw reisorganisatie of hotel kan u nuttige informatie geven en u ter plaatse bijstaan. Sluit een goede reisverzekering af.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Griekenland kunnen demonstraties plaatsvinden die tot geweld leiden. Mijd demonstraties.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Griekenland op de website van de ANWB.

Geen foto’s van militaire objecten

Maak geen foto’s van militaire objecten. Dit geldt in het bijzonder voor gebouwen, vliegtuigen en marineschepen, maar ook voor ieder ander militair object. Kies er bij twijfel voor om geen foto’s te maken. Mocht u door politie- of militaire autoriteiten worden aangesproken op uw gedrag, werk dan mee. En draag uw camera ter controle over. Vliegtuigspotten is in Griekenland strafbaar.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Athene

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Athene.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve Maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Natuurgeweld

Elk jaar komen in Griekenland bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden. Bosbranden kunnen veel schade aanrichten. Wilt u tijdens deze periode naar Griekenland reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Griekenland ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Op het Griekse vasteland en de eilanden zijn zo nu en dan lichte aardbevingen. Zware aardbevingen zijn zeldzaam.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u in verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Tips van de ambassade

De volgende tips kunnen voor u helpen bij een goede voorbereiding van uw reis.

Denk er aan om op tijd te pinnen.

Betaal zo veel mogelijk met een creditcard. Als dit mogelijk is.

Huur een geldkluis bij de receptie van het hotel of de camping.

Kijk goed naar uw reisverzekering. Denk daarbij aan bijvoorbeeld:

  • een onverwachte staking op het vliegveld waardoor u niet naar huis kunt;
  • al het extra gepinde geld apart te verzekeren. De meeste reisverzekeringen houden er rekening mee dat reizigers contant geld meenemen. Maar daar zit vaak een maximum aan. Zorg er wel voor dat u kunt bewijzen dat u veel bij u heeft. Bijvoorbeeld door de pinbonnen te bewaren en bij diefstal aangifte te doen bij de politie.

Kijk of u een omboekingsverzekering kunt afsluiten.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON