Reisadvies

Tanzania

Afbeelding Tanzania
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 693 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

In het derde kwartaal van 2015 worden de algemene verkiezingen gehouden. De komende tijd kunnen daarom grote politieke bijeenkomsten en demonstraties plaatsvinden die tot geweld leiden. Vermijd deze bijeenkomsten en demonstraties.

Sinds eind 2014 is het aantal dodelijke verkeersongelukken sterk toegenomen. Bij dit soort ongelukken zijn ook (lange afstands-) bussen betrokken. Reis niet met een bus als u twijfelt over de veiligheid van deze bus en/of de vaardigheid van de bestuurder. De eerste 3 maanden van 2015 zijn bijna 1.000 mensen omgekomen bij verkeersongelukken.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

In 2014 vonden in Tanzania aanslagen met explosieven plaats. Ook op plaatsen waar veel toeristen komen, zoals in Stone Town (Zanzibar) en Arusha.

Wees voorzichtig op plekken waar veel mensen komen. Zoals uitgaansgelegenheden of kerken. Dit soort plaatsen zijn in Oost-Afrika vaak doelwit van aanslagen geweest.

Demonstraties

In Tanzania kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Dit advies geldt ook voor politieke bijeenkomsten. Zowel op het vasteland als op Zanzibar zijn er regelmatig demonstraties.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Reist u over de weg? Reis dan alleen na zonsopgang (7.00) tot voor zonsondergang (tot 18.00). Dit is belangrijk als u zelf rijdt, maar ook als u met openbaar vervoer over de weg reist. Wees na zonsondergang extra alert in het verkeer.

De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Tanzania is slecht. Er is vaak geen straat- en wegverlichting. De wegen hebben veel grote kuilen. En de andere voertuigen op de weg rijden vaak zonder verlichting. Er zijn regelmatig zeer ernstige busongelukken. Er vallen veel doden door deze ongelukken. Rijdt u zelf? Dan kunt u het beste defensief rijden. Het is daarnaast raadzaam om uw autodeuren altijd op slot te hebben.

Veiligheid in de lucht

In Tanzania vliegt men vaak met kleine vliegtuigen om te reizen over grote afstanden. Wilt u met een klein vliegtuig reizen? Zoek dan vooraf uit welke luchtvaartmaatschappij betrouwbaar is. U kunt beter vliegen met vliegtuigen van een bekende, grotere luchtvaartmaatschappij.

Veiligheid op het water

Ook reist men vaak met een veerboot. Vooral naar de eilanden Unguja en Pemba.

Zowel in september 2011 als in juli 2012 was er een groot ongeluk met een veerboot. Beide keren zonk de veerboot. Waarschijnlijk waren deze boten overbeladen. Bij beide ongelukken kwamen veel mensen om het leven.

Wilt u met een veerboot reizen? Zoek dan vooraf uit welke veerbootmaatschappij betrouwbaar is. Deze herkent u aan het feit dat ze passagiers elektronisch registreren. Het is verstandig vooraf uw kaartje te kopen en niet op het laatste moment. Bij de vertrekpier van de veerboten zijn veel opdringerige kaartjesverkopers. Die proberen toeristen te verleiden om een kaartje te kopen bij een specifiek loket.

Homoseksualiteit is strafbaar in Tanzania

Homoseksualiteit is strafbaar in Tanzania. Er staan zware gevangenisstraffen op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Dar es Salaam

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam.

Onveilige gebieden

Grensgebied met Burundi.

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Burundi. Dit gebied ligt in het westen van Tanzania. Op bepaalde doorgaande wegen zijn er regelmatig gewapende overvallen. Het gaat om de weg van Kigoma naar Kasulu en Kibondo.

Voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan voor de kust van Tanzania. Hier bestaat het risico op een kaping. Voor zowel de commerciële vaart als voor particuliere zeiljachten.

Criminaliteit

De criminaliteit in Tanzania neemt toe. Vooral in Dar es Salaam en in de Arusha-regio, maar ook op andere plekken in het land. In het verleden zijn buitenlanders regelmatig slachtoffer geworden van gewapende overvallen en berovingen, onder andere vanuit auto's.

Korte ontvoeringen komen ook voor in geheel Tanzania. Ze vinden vooral plaats in de grote steden. Criminelen lokken buitenlandse toeristen in een taxi. Dat doen ze bijvoorbeeld bij (of op weg naar) een bus- of treinstation. Dat gebeurt ook bij aanlegplaatsen voor veerboten, taxistandplaatsen, hotels of een vliegveld. Eenmaal in de taxi bedreigt de crimineel de toerist. De taxi rijdt daarna enkele uren rond. De crimineel dwingt de toerist in die tijd om op verschillende plaatsen geld op te nemen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees voorzichtig als u op stille, verlaten stranden of in afgelegen gebieden loopt.
  • Draag geen waardevolle spullen in het zicht. Als u op straat loopt, draag uw tas dan niet aan de straatkant.
  • Houd autodeuren altijd op slot. Als u een taxi gebruikt, wijs de chauffeur hier extra op.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Rijd niet mee met onbekende personen die u vervoer aanbieden.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

In de landen in de hoorn en aan de oostkust van Afrika is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dus ook in Tanzania en Zanzibar (de eilanden Unguja en Pemba). Het is belangrijk om alert te zijn, ook op het vliegveld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Tanzania kunnen aardbevingen voorkomen. Soms zijn deze aardbevingen voortekens van een uitbarsting van de vulkaan Lengai. Het risico hierop is niet groot. Wilt u meer informatie over aardbevingen in Tanzania? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Wilt u meer informatie hierover? Informeer dan bij de ambassade van Tanzania in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Werken met een toeristenvisum (ook vrijwilligerswerk) is niet toegestaan in Tanzania.

Tips van de ambassade

Reist u als vrouw in het islamitische Zanzibar buiten de strandresorts? Draag dan kleding die de schouders bedekt en geen broeken of rokken boven de knie. U vestigt anders onnodig de aandacht op uzelf. Dit kan leiden tot nare reacties van de lokale bevolking.

Wilt u geld opnemen met een Nederlandse bankpas? Dat is alleen mogelijk bij een beperkt aantal geldautomaten. Die moeten het Maestro-/Mastercard-logo hebben. Deze vindt u vooral in de grote steden. Dit werkt overigens niet altijd. Vraag uw eigen bank of uw bankpas geschikt is voor geld opnemen in Tanzania.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON