Reisadvies

Libanon

Afbeelding Libanon
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 101 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Beiroet, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er is een risico op ontvoeringen door extremisten van Westerlingen in het oostelijk deel van Libanon. Ook in de Bekaa-vallei.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

In Libanon kan de veiligheidssituatie plotseling verslechteren. Dit gebeurt als plaatselijke voorvallen zich snel uitbreiden naar andere gebieden. Denk bijvoorbeeld aan de:

 • Ontwikkelingen in Syrië. Dit beïnvloedt vooral de veiligheidssituatie in Libanon bij de grensgebieden, maar ook in zuid-Beiroet en de stad Tripoli;
 • Slechte leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen in Libanon;
 • Aanklachten van het Speciaal Tribunaal voor Libanon;
 • Gespannen verhoudingen met Israël.

Gevolgen voor veiligheid en mobiliteit

Als de veiligheidssituatie in Libanon verslechtert, heeft dit gevolgen voor de veiligheid en mobiliteit. Wegen, grenzen, de luchthaven en zeehavens zijn bijvoorbeeld onverwacht geblokkeerd. Of demonstraties hebben de toegangswegen tot de stad en het vliegveld afgesloten. Als reiziger loopt u het risico dat u ongewild:

 • in aanraking komt met geweld;
 • op uw verblijfplaats vast komt te zitten;
 • het land niet kunt verlaten.

Autoriteiten en ordediensten letten op mogelijke bedreigingen voor de openbare orde en veiligheid. Dit kunnen ook reizigers of bezoekers zijn. Wees u bewust dat verdacht gedrag aanleiding kan zijn om u aan te houden. Bijvoorbeeld als u foto's maakt van overheidsgebouwen, politieagenten, militairen en/of milities. Doe dit dus niet. Vraag toestemming als u iets anders wilt fotograferen dan toeristische zaken.

Demonstraties

In Libanon kunnen demonstraties voorkomen die mogelijk tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid in Libanon is slecht. Wees voorzichtig als u zelf in Libanon gaat rijden, vooral ’s avonds en ’s nachts. De wegen zijn vaak slecht en onvoldoende voorzien van verkeerssignalen. Het rijgedrag van de Libanese bevolking kan agressief zijn. Ook als voetganger moet u goed opletten bij het oversteken van de straat. Het is niet toegestaan Libanon met een dieselauto binnen te komen. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Libanon op de website van de ANWB.

Contact met Israël is verboden

Libanon is formeel nog in oorlog met Israël. Israëlische stempels in reisdocumenten, telefoonverkeer en andere communicatie (Skype, Facebook, Twitter) met Israël is niet toegestaan. De grens met Israël is gesloten. Het is niet mogelijk om over land van en naar Israël te reizen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112 (politie), 140 (ambulance), 175 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Beiroet

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Beiroet.

Onveilige gebieden

Grensgebieden, het noorden van Libanon, zuidelijke buitenwijken Beiroet

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar:

 • Het gehele Libanees-Syrische grensgebied, inclusief Ersal, Hermel en Shebaa Farms;
 • Het noorden van Libanon boven de lijn Tripoli/Hermel;
 • De zuidelijke buitenwijken van Beiroet, behalve de hoofdverbindingsweg naar het vliegveld en het vliegveld.

Door de Syrische burgeroorlog loopt u grote risico’s in de grensgebieden met Syrië en het noorden van Libanon en in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Gewapende bevolkingsgroepen zijn in de grensgebieden met elkaar in gevecht. Houd er rekening mee dat grenzen niet altijd duidelijk zijn gemarkeerd. In de zuidelijke buitenwijken van Beiroet vinden regelmatig bomaanslagen plaats.

Bekaa-vallei, Litani-rivier, Tripoli en Palestijnse vluchtelingenkampen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

 • De Bekaa-vallei, behalve de stad Zahle en de hoofdweg van en naar Zahle.  
 • Het gebied tussen de Litani-rivier en de grens met Israël in verband met spanningen tussen Israël en Hezbollah. In dit gebied liggen ook clusterbommen en mijnen die nog niet zijn geëxplodeerde U heeft toestemming nodig van de Libanese militaire autoriteiten om in dit gebied te mogen reizen. Dit geldt niet voor de stad Tyrus.
 • De stad Tripoli. In Tripoli kunnen spanningen hoog oplopen tussen soennitische en sjiitische gemeenschappen. Vooral rond het vrijdaggebed. Pas op in en nabij de wijken Bab al Tabbaneh en Jabal Mohsen. In deze wijken is het meeste risico op gewelddadigheden.
 • De Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De leefomstandigheden binnen de Palestijnse kampen zijn slecht. De situatie in en rond de kampen is niet veilig.

Criminaliteit

In de Bekaa-vallei komen ontvoeringen voor. Libanezen zijn hier vaak het doelwit. In het noorden van de Bekaa zijn in het verleden buitenlanders ontvoerd. Ook hebben voor- en tegenstanders van het regime in Syrië onderlinge aanhangers ontvoerd in Syrië en Libanon.

Andere vormen van zware criminaliteit kunt u vergelijken met het niveau in Nederland. Let net zoals u dat in Nederland doet op uzelf en uw eigendommen.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Er is een risico op ontvoeringen door extremisten van Westerlingen in het oostelijk deel van Libanon. Ook in de Bekaa-vallei.

In Libanon bestaat er een risico op bomaanslagen. Dit komt door de politieke instabiliteit in het land en de regio. In gebieden met een grote sjiitische bevolking, zoals Zuid-Beiroet en Hermel, hebben dit jaar bomaanslagen plaats gevonden.

Niet alleen zijn de bomaanslagen gericht tegen Libanese politici. Ook openbare ruimtes of westerse doelen kunnen een doelwit zijn.

Luchtruim boven Syrië onveilig.

Vliegverkeer met als bestemming Libanon maakt vaak gebruik van het luchtruim boven Syrië. Het luchtruim boven Syrië is niet veilig vanwege het conflict in Syrië. Vraag vóór uw reis aan uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie of zij bij de vliegroute rekening houden met deze dreiging.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Nederlanders hebben voor Libanon een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Libanon in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Voor toerisme of een zakenreis kunt u een visum voor 1 maand krijgen bij aankomst op het vliegveld. Uw Nederlandse paspoort moet bij binnenkomst nog minstens 6 maanden geldig zijn.

U kunt uw visum verlengen bij het hoofdkantoor van de Libanese immigratiedienst. Bij uw aanvraag moet u een bewijs tonen van uw verblijfsadres en de reden waarom u langer in Libanon wilt blijven. De Libanese immigratiedienst (General Security) is gevestigd in de wijk Adlieh in Beiroet.

Bezoekt u Libanon op een visum en is uw paspoort vervangen door een nooddocument of een nieuw paspoort? Dan is het noodzakelijk dat u uw visum enkele dagen voor vertrek bij de Libanese immigratiedienst laat overplaatsen op uw nooddocument of nieuwe paspoort. Het is niet voldoende om bij uitreis aan de grens (een kopie van) het oude paspoort te tonen waarmee u bent ingereisd.

Tips van de ambassade

Hotels en vervoer

Er zijn voldoende goede hotels in Beiroet, in diverse prijsklassen. De stad heeft niet 1 centrum maar meerdere centrale wijken. Van deze wijken zijn Hamra, Raouche, Ein El Mresseh, Achrafieh en Verdun het meest in trek bij toeristen. Voor vervoer kunt u taxi's, service-taxi's en busjes gebruiken.

Betaalmogelijkheden

In Libanon kunt u zowel met de lokale valuta de Libanese Pond (LBP) als met Amerikaanse dollars betalen. Behalve in de kleine dorpen zijn er voldoende geldautomaten en geldoverboekingskantoren.

Alcohol

Alcohol is vrij verkrijgbaar. In christelijke delen van het land en op toeristische plaatsen door het hele land wordt -matig- gebruik van alcohol in restaurants geaccepteerd.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON