Reisadvies

Australië

Afbeelding Australië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 1.2 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Canberra, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Australië.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Australië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 000 (112 vanaf mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in Canberra

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Canberra.

Criminaliteit

Autodiefstal, straatcriminaliteit en berovingen komen voor. Vooral in de grote steden en in gebieden in het binnenland.

Terrorisme

Australië heeft een alarmsysteem voor terrorisme. De Australische regering schat de terrorismedreiging in als hoog. Meer informatie kunt u vinden op de Engelstalige website van de Attorney-General's Department.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Australië kunnen van oktober tot en met maart bosbranden, tropische stormen en overstromingen voorkomen.

Bosbranden

Van oktober tot en met maart is het risico op bosbranden (bushfires) hoog in Australië. In deze periode kunnen in alle delen van Australië branden ontstaan. Sommige daarvan grijpen snel om zich heen. Deze branden zijn zeer gevaarlijk en levensbedreigend. Het openbare leven kan erdoor verstoord raken. Soms komt het voor dat mensen hun woning moeten verlaten. In het bosbrandenseizoen is het raadzaam om:

  • Iedere dag het plaatselijke nieuws te volgen;
  • De aanwijzingen van de autoriteiten en hulporganisaties precies op te volgen;
  • Bij twijfel de lokale brandweer of politie te bellen voor verdere informatie.

Meer informatie over onder andere de locatie van bosbranden in diverse delen, vindt u op de volgende websites:

Tropische stormen en cyclonen

In Australië kunnen van oktober tot en met maart tropische stormen en cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Informatie over de weersomstandigheden

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Ook de lokale radiostations en televisiestations geven informatie over de weersomstandigheden.

Informatie over stormen vindt u ook bij de nooddiensten van de oostelijke staten:

Telefoonnummers voor noodsituaties

Het noodnummer voor overstromingen, stormen en vloedgolven (tsunami’s) in deze drie staten is: 132 500. Het noodnummer voor alle hulpdiensten (politie, ambulance of brandweer) is: 000. Deze nummers zijn altijd bereikbaar.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Australië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Reisseizoen en reistips

  • Het zomerseizoen (onze winter) is in Australië het hoogseizoen, maar ook daarbuiten is Australië prima te bezoeken.
  • Het noorden is in de zomer vochtig heet, met harde moessonregens en soms cyclonen. Ook de droge (woestijn)gebieden zijn in de zomer te heet om te bezoeken.
  • Gebruik altijd zonnebrandcrème met een hoge (30+) factor. De zonnestraling en UV-straling is hoog in Australië. Huidkanker komt veel voor.
  • Drink genoeg water. U kunt het water uit de kraan drinken als dat is aangegeven.
  • Wilt u een auto huren? Dan heeft u een geldig rijbewijs nodig en een internationaal rijbewijs. Let op: er wordt links gereden in Australië.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON