Reisadvies

Swaziland

Afbeelding Swaziland
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 35 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Pretoria (Zuid-Afrika), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Swaziland. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Demonstraties

In Swaziland kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. De overheid treedt dan hard op. Vermijd daarom demonstraties.

Verkeersveiligheid

Voertuigen in het openbaar vervoer zijn vaak zeer slecht onderhouden. En vaak zijn ze overbeladen. Vermijd daarom het openbaar vervoer. Op de afgelegen wegen kunt u loslopend vee tegenkomen. Pas daar ook op voor onverlichte voertuigen.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (politie), 911 (ambulance), 933 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Swaziland

Er is geen Nederlandse ambassade in Swaziland. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Pretoria, Zuid-Afrika.

Criminaliteit

Ga na zonsondergang niet de straat op in de binnensteden van Mbabane en Manzini. En reis buiten deze steden niet over de weg na zonsondergang.

Op de hoofdwegen, bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika en Mozambique, is steeds meer criminaliteit. Er komen berovingen, verkrachtingen en moorden voor. Ook worden automobilisten beroofd van hun auto (carjacking).

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Medische zorg is niet van Nederlands niveau. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Zuid-Afrika. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Een hoog percentage van de bevolking van Swaziland is besmet met het HIV-virus.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat van Swaziland in Hoek van Holland. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Reist u naar Swaziland via Zuid-Afrika? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Vanaf 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden via de onderstaande Engelstalige websites.

Tips van de ambassade

De lokale munt van Swaziland (Lilangeni) is in waarde gelijk aan de Zuid-Afrikaanse Rand. U kunt bijna overal betalen met de Zuid-Afrikaanse Rand maar wisselgeld ontvangt u in Lilangeni. In Mbabane zijn er pinautomaten waar u met een internationale bankpas/creditkaart kunt pinnen. Niet overal accepteren ze creditcards.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON