Reisadvies

Jemen

Afbeelding Jemen
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 165 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Sana'a, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Reis niet naar Jemen. Verblijft u in Jemen? Verlaat het land. 

De veiligheidssituatie is zeer slecht. Reis niet naar Jemen. Verblijft u in Jemen? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan. De Nederlandse overheid is niet in staat om Nederlanders die nog in Jemen verblijven te evacueren.

In heel het land heerst onrust. De veiligheidssituatie is zeer slecht. Op dit moment bestaat er geen normale regering meer. Het is onzeker wie verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid. Onvrede en protesten nemen toe. Er is een hoog risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen. Er zijn regelmatig zware vuurgevechten tussen diverse partijen.

Meld uw verblijf of (tijdelijke) vertrek

Meld uw verblijf of (tijdelijke) vertrek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade is tijdelijk gesloten. Dat is vanwege de slechte veiligheidssituatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Riyadh of de Nederlandse ambassade in Caïro. U kunt ook terecht bij een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie en nog open is. Omdat de veiligheidssituatie zeer slecht is, zijn de mogelijkheden om u te helpen heel klein.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Aanvallen en gewapende incidenten in het hele land

In het gehele land vinden gevechten plaats, waarbij men ongewild betrokken kan raken. Dagelijks zijn er aanslagen en gewapende incidenten. Daarbij vallen doden en gewonden. De strijdende partijen zijn de politie en het leger, de militante organisaties Ansar Allah (Houthi’s) en Al-Hirak al-Janubi (Southern Movement), Al-Qaeda en strijders van verschillende bevolkingsgroepen.

In een aantal gebieden liggen mijnen

Sinds de burgeroorlog van 1994 liggen in bepaalde gebieden mijnen. De mijnen zijn nog lang niet allemaal in kaart gebracht en opgeruimd.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Jemen op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 199 (politie), 191 (brandweer). Er is geen noodnummer voor de ambulance in Jemen.

Nederlandse ambassade in Sana’a

De Nederlandse ambassade is tijdelijk gesloten. Dat is vanwege de slechte veiligheidssituatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Riyadh of de Nederlandse ambassade in Caïro. U kunt ook terecht bij een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie en nog open is. Omdat de veiligheidssituatie zeer slecht is, zijn de mogelijkheden om u te helpen heel klein.

Onveilige gebieden

Aanvallen en gewapende incidenten in het hele land

In het gehele land vinden voortdurend aanvallen en gewapende incidenten plaats. Daarbij vallen doden en gewonden. De aanvallen zijn gericht tegen de regering van Jemen. Maar soms zijn ze ook gericht op Westerse doelen. De aanvallen hebben te maken met conflicten in het noorden (Sa’ada) en het zuiden (de gouvernementen Abyan, Dhale, Aden en Lahj). De strijdende partijen zijn de politie en het leger, de militante organisaties Ansar Allah (Houthi’s) en Al-Hirak al-Janubi (Southern Movement), Al-Qaeda en strijders van verschillende bevolkingsgroepen.

Piraten in de zee rond Jemen

In de zeegebieden rond Jemen zijn piraten actief. Bijvoorbeeld in de Golf van Aden en delen van de Rode zee. Reis niet met een plezierboot of zeilschip in deze gebieden.

Terrorisme

Nederlanders in Jemen lopen een hoog risico slachtoffer te worden van ontvoeringen, geweld en terroristische aanslagen. Vrijwel dagelijks zijn er aanslagen en gewapende incidenten. Daarbij vallen doden en gewonden. De aanvallen worden uitgevoerd door verschillende strijdende partijen, waaronder Al Qaeda.

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Jemen in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON