Reisadvies

Bangladesh

Afbeelding Bangladesh
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 259 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dhaka, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Let op veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Bangladesh. Dit heeft te maken met de onvoorspelbare situatie in het land.

Stakingen, verkeersblokkade en demonstraties

Door politieke partijen worden er regelmatig plaatselijke of landelijke 24-uurstakingen afgekondigd, de zogenoemde ‘hartals’. Bij deze hartals en bij demonstraties kunnen veiligheidsincidenten voorkomen. Bijvoorbeeld het in brand steken van bussen of auto’s en het op straat gooien van kleine explosieven. Ook kan het transport ernstig gehinderd worden.

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Bangladesh kunnen demonstraties en 24-uursstakingen voorkomen. Deze kunnen gepaard gaan met geweld en het verkeer hinderen. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

Het verkeer en (openbaar) vervoer in Bangladesh zijn gevaarlijk:

 • In het verkeer houdt men zich slecht aan de regels. Daardoor zijn er veel ongelukken.
 • Bussen zijn vaak in slechte staat en niet betrouwbaar.
 • (Veer)boten in Bangladesh zijn vaak oud en overvol. Daardoor zijn er regelmatig scheepsrampen en verdrinken soms honderden mensen tegelijk.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis in het donker niet buiten de steden.
 • Wilt u met de auto reizen? Schakel dan een goede chauffeur in die de omgeving kent.
 • Reis niet met een overvolle veerboot.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Bangladesh op de website van de ANWB

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Bangladesh. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 832 25 01 - 9 (politie), 933 01 88 - 89 (ambulance), 199 (brandweer). Deze alarmnummers zijn alleen te bereiken in Dhaka.

Nederlandse ambassade in Dhaka

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Dhaka.

Onveilige gebieden

Overal in het land kunnen zich in verband met de onrustige politieke situatie veiligheidsincidenten voordoen.

Chittagong Hill Tracts

Buitenlanders mogen alleen naar de Chittagong Hill Tracts reizen met toestemming van de autoriteiten.

In verschillende gebieden zijn piraten actief:

 • de Baai van Bengalen;
 • de Sundarbans;
 • de grote rivieren (incidenteel).

Wees altijd op uw hoede in deze gebieden.

Criminaliteit

Reizigers kunnen in Bangladesh met diefstal en berovingen te maken krijgen. Bandieten overvallen soms treinen, bussen en boten. Dieven werken vaak in paren op motorfietsen en in ‘baby-taxi’s’ (kleine 3-wiel taxi’s).

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd baby-taxi’s en riksja’s (2-wielige karretjes met fiets-chauffeur).
 • Bestel een taxi per telefoon, deze zijn meestal betrouwbaarder. Blijf wel opletten.
 • Let goed op in het openbaar vervoer. Het is beter om niet alleen met het openbaar vervoer te reizen, zeker ’s nachts.

In Bangladesh worden soms (niet-westerse) kinderen of zakenlieden ontvoerd voor losgeld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Uw basisverzekering dekt niet in alle gevallen spoedeisende medische hulp in het buitenland. Neem voor vertrek contact op met uw zorgverzekeraar. Sluit zo nodig een aanvullende verzekering of een reisverzekering af.

Natuurgeweld

In Bangladesh kunnen van maart tot en met november tropische stormen en cyclonen voorkomen. Dan kunnen er ook overstromingen zijn. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Bangladesh in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON