Reisadvies

Niger

Afbeelding Niger
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 364 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Bamako (Mali), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Reis in de provincies Diffa, Zinder en Maradi niet naar het grensgebied met Nigeria. De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft in het zuiden van Niger, in de grensstreek met Nigeria, aanvallen uitgevoerd. Niger heeft toegezegd militairen te leveren die mee doen aan de strijd tegen Boko Haram.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Niger kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vooral in de hoofdstad Niamey. Vermijd daarom demonstraties. De demonstraties hebben te maken met de politieke spanningen en grote werkeloosheid in het land. In de binnenlanden zijn er meer religieus getinte demonstraties.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Niger op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 18 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Niger

Er is geen Nederlandse ambassade in Niger. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Bamako, Mali. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair consulaat in Niamey:

Boureima Wankoyetel
e-mail: consulat.paysbas@gmail.com
tel. + 227 96972926 / tel. + 227 96966505.

Consulaire hulp is niet in alle regio’s altijd mogelijk. Dat komt door de slechte veiligheidssituatie in het land en het ontbreken van goede wegen.

Onveilige gebieden

Lijn van Ayorou – Ingal – Agadez – N'Guimi

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen ten noorden van de lijn met de plaatsen:

  • Ayorou;
  • Ingal;
  • Agadez;
  • N'Guimi.

Weg van Zinder naar Tanout/Agadez.

Reis niet over de weg van Zinder naar Tanout/Agadez. Dit heeft te maken met het gevaar op berovingen en eventuele ontvoeringen.

Grensgebied met Nigeria

Reis in de provincies Diffa, Zinder en Maradi niet naar het grensgebied met Nigeria. De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft in de grensstreek met Nigeria aanvallen uitgevoerd.

Overige gebieden

Voor andere gebieden in Niger geldt dat u alleen moet reizen als dat noodzakelijk is. Dit heeft te maken met de slechte veiligheidssituatie en het risico op ontvoeringen en berovingen. Langs de grens van Niger met Mali loopt u het meeste risico op ontvoeringen. Vooral in de regio Azouaghali.

Criminaliteit

Er is zware criminaliteit in Niger. Gewapende overvallen en berovingen komen vaak voor. Vooral tussen Agadez en Arlit, tussen Agadez en Tahoua en in de streken Aïr en Ténéré.

Overvallen op auto’s

Pas op voor overvallen op auto’s. Reist u met de auto door Niger? Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Reis alleen bij daglicht.
  • Houd autodeuren en ramen gesloten. Ook bij een stop.
  • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Laat geen luxe artikelen zien, zoals telefoons, satelliettelefoons en laptops.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Door de slechte veiligheidssituatie in het noorden van buurland Mali en ten zuiden van Libië is het risico op terroristische aanslagen in Niger groot. Ook is het risico op ontvoeringen hoog. Vooral voor Westerlingen.

Verschillende terroristische groepen zijn actief in Niger. Bijvoorbeeld AQMI (Al Qaeda in de Islamitische Maghreb). En vanuit het noorden van Nigeria werkt de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Niger in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Visa is de meest gebruikte creditcard in Niamey en de grote steden van Niger. Maar creditcards worden niet overal geaccepteerd. Met uw Visa-card kunt u ook geld pinnen. Op het platteland in Niger ontbreken pinautomaten. Zorg daarom dat u een redelijke voorraad cash geld meeneemt naar Niger.

Geldtransacties via Western Union werken over het algemeen goed.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON