Reisadvies

Mongolië

Afbeelding Mongolië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 340 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Peking (China), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Nederlanders hebben tijdelijk geen visumplicht voor Mongolië voor een transit en een kort verblijf tot maximaal 30 dagen. Deze vrijstelling geldt van juni 2014 tot 31 december 2015.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Mongolië. Mongolië is een groot en dunbevolkt land. Reizen buiten de grote steden kan moeilijk en potentieel gevaarlijk zijn als u er niet goed bekend bent. Er is geen uitgebreid wegennet. Gaat u reizen door Mongolië? Houd dan rekening met het volgende:

  • Vermijd reizen zonder reisgenoten in afgelegen gebieden;
  • Reis altijd met minimaal 2 voertuigen;
  • Navigatie apparatuur is niet in alle gebieden goed te gebruiken;
  • Mobiele telefoons hebben in sommige gebieden geen bereik.

Vergunning nodig in grensgebieden

Buitenlandse reizigers mogen alleen in de grensgebieden reizen met een speciale vergunning van de State Frontier Guard Authority. De grensgebieden kunnen zich uitstrekken tot een straal van 100 kilometer van de grens. Slechts een beperkt aantal grensposten zijn open voor buitenlanders.

Geen foto’s van politie, leger of militairen

Maak geen foto’s van de politie, het leger of militairen. Dit is verboden en wordt beschouwd als een misdrijf. Fotografeer ook geen militaire en andere veiligheidsinstallaties.

Vraag toestemming als u foto’s wilt maken van of bij Boeddhistische kloosters.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Mongolië. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Mongolië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 102 (politie), 103 (ambulance, telefoonnummer wordt waarschijnlijk niet beantwoord) 101 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Mongolië

Er is geen Nederlandse ambassade in Mongolië. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Peking, China. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de Duitse ambassade in Ulaan Baatar.

Houd er rekening mee dat consulaire bijstand niet snel beschikbaar is. Dit komt omdat Mongolië zo uitgestrekt is. De ambassade heeft tijd nodig om u te bereiken.

Criminaliteit

Zakkenrollers zijn actief op plaatsen waar veel mensen zijn, zoals op markten, in warenhuizen en bij toeristische attracties. Dit geldt bijzonder in de hoofdstad Ulaan Baatar.

In de hoofstad Ulaan Baatar komen (gewelddadige) overvallen op buitenlanders voor. Ga na zonsondergang niet alleen over straat en reis niet alleen per taxi. U bent dan een makkelijk doelwit. Vermijd illegale taxi’s. Het komt voor dat er onenigheid ontstaat over het te betalen bedrag van de taxirit wat uit kan lopen op zwaardere agressie.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

In Mongolië zijn de medische voorzieningen matig tot slecht. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. Soms is teruggaan naar Nederland de enige mogelijkheid. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In het westen van Mongolië kunnen zware aardbevingen voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij het consulaat van Mongolië in Breda. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tijdelijk geen visumplicht voor kort verblijf

Nederlanders hebben tijdelijk geen visumplicht voor Mongolië voor een transit en een kort verblijf tot maximaal 30 dagen. Deze vrijstelling geldt van juni 2014 tot 31 december 2015. Als u geen Mongoolse registratiekaart heeft, moet u altijd uw paspoort bij u hebben.

Verblijf langer dan 30 dagen

Blijft u langer dan 30 dagen in Mongolië en heeft u geen inreis-/uitreisvisum? Dan moet u zich binnen een week na aankomst registreren bij de Mongolian Immigration Agency in Ulaan Baatar.

Verblijf langer dan 90 dagen

Bezoekers die langer dan 90 dagen in Mongolië verblijven, moeten een uitreisvisum aanvragen om het land uit te kunnen reizen. Dit uitreisvisum kunt u krijgen bij de Mongolian Immigration Agency. De afgifte ervan duurt ongeveer 10 dagen. U heeft geen uitreisvisum nodig als u minder dan 90 dagen in Mongolië verblijft.

Mongoolse autoriteiten mogen u het uitreizen weigeren. Als u bijvoorbeeld in een civiele rechtszaak zit, er een strafrechtelijk onderzoek naar u loopt of als u de immigratieregels heeft overtreden.

Tips van de ambassade

Respecteer lokale gewoonten. Het dragen van te informele kleding (shorts, korte mouwen) wordt al snel als onbeleefd ervaren.

Bewaar een kopie van uw paspoort gescheiden van uw paspoort. En berg de kaart met inreisstempel van de Mongoolse immigratiedienst veilig op.

Op het bezit en gebruik van soft- en harddrugs staan lange gevangenisstraffen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON