Reisadvies

Tadzjikistan

Afbeelding Tadzjikistan
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 256 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Astana (Kazachstan), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Vanwege ernstige overstromingen op 16 en 17 juli 2015 heeft de overheid voor de zelfstandige provincie Gorno-Badakhshan de noodtoestand afgekondigd. Op sommige plekken in het rampgebied is er geen elektriciteit. Het wegennet, ook de Pamir Highway, is ernstig beschadigd. Er kunnen aardverschuivingen voorkomen.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Volg de laatste ontwikkelingen ook via de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Astana, Kazachstan en via Twitter.

Algemeen

Wees alert bij internationale grenzen

Wees alert als u een internationale grens nadert. Voorkom dat u deze misschien onbewust oversteekt. In beide gevallen kan uw aanwezigheid de grensbewakers nerveus maken. Ze kunnen daardoor tot actie overgaan. Dit geldt niet bij een grensovergang.

Verkeersveiligheid

De wegen zijn slecht in Tadzjikistan en vaak niet verlicht. Reis daarom na zonsondergang niet over de weg. Ook zijn de voertuigen slecht onderhouden.

In grensgebieden met Afghanistan en Oezbekistan liggen mijnen

In sommige gebieden langs de grens met Afghanistan en Oezbekistan liggen mijnen. Waar de mijnen precies liggen, is vaak niet goed bijgehouden.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Geen Nederlandse ambassade in Tadzjikistan

Er is geen Nederlandse ambassade in Tadzjikistan. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Astana, Kazachstan of met de ambassade van Duitsland in Dushanbe. Ook kunt u terecht bij de ambassade van een andere land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar:

  • De grensgebieden met Afghanistan, Kirgizië en Oezbekistan;
  • De zelfstandige regio Gorno Badakhshan.

De grensgebieden met Afghanistan, Kirgizië en Oezbekistan

In deze grensgebieden kan het gevaarlijk zijn. Er is een hoger risico op (terroristische) aanslagen in deze grensgebieden dan in andere gebieden in Tadzjikistan. Ook liggen er mijnen. Bovendien zijn er gewapende groepen actief. Deze groepen hebben posten waar ze controles uitvoeren (checkpoints). De grenzen met Oezbekistan en Kirgizië zijn niet duidelijk afgebakend. De grensovergangen kunnen plotseling worden gesloten. Het grensgebied met Afghanistan is bovendien onveilig omdat er drugs en andere zaken worden gesmokkeld. Reist u toch naar de grensgebieden, wees dan alert.

De zelfstandige regio Gorno Badakhshan

Reis alleen als dat noodzakelijk is naar de zelfstandige regio Gorno Badakhshan. Daar zijn gevechten geweest. Het kan weer onrustig worden.

Toestemming nodig voor reizen naar sommige grensgebieden en Gorno-Badakhshan

Wilt u toch naar de grensgebieden met Afghanistan en Oezbekistan reizen? Of naar de autonome regio Gorno-Badakhshan? Dan heeft u vooraf toestemming nodig. Militaire posten controleren het verkeer naar en van deze gebieden.

Informeer naar veiligheidssituatie Tadjiekse enclaves in Kirgizië

Wilt u naar de Tadjiekse enclaves in Kirgizië reizen? Informeer dan vooraf naar de veiligheidssituatie. Er kunnen in de enclaves plotseling politieke spanningen ontstaan. En spanningen tussen bevolkingsgroepen.

Criminaliteit

In Tadzjikistan is het risico om slachtoffer te worden van criminaliteit hoger dan in Nederland. De criminaliteit is niet speciaal gericht tegen buitenlanders of reizigers.

Er is regelmatig geweld tussen politie en ordediensten en criminele groepen. Dat heeft te maken met de smokkel van verdovende middelen vanuit Afghanistan. Aan beide kanten vallen regelmatig doden.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De medische voorzieningen in Tadzjikistan zijn slecht. Vooral buiten de hoofdstad Dushanbe is medische hulp moeilijk en duur. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Tadzjikistan kunnen overstromingen, lawines en aardverschuivingen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Tadzjikistan in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON