Reisadvies

Somalië

Afbeelding Somalië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 272 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Nairobi (Kenia), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Verlaat Somalië zo snel mogelijk. Het is er niet veilig. Dit heeft te maken met criminaliteit en terroristische organisaties die actief zijn in het land.

In 2015 hebben meerdere grote aanslagen plaatsgevonden in Somalië:

  • 5 januari was er een autobom-aanslag op een VN-konvooi in de buurt van het internationale vliegveld.
  • 22 januari ontplofte een auto bij de ingang van het Somalia Youth League (SYL) hotel.
  • 16 februari werden 4 medewerkers van het vliegveld op straat in Mogadishu doodgeschoten.
  • 20 februari vond een grote aanslag op het Central hotel plaats. Hierbij vielen meer dan 25 doden.
  • 6 maart viel Al-Shabaab de residentie van de gouverneur van South West State in Baidoa aan. Deze aanval had meer dan 10 doden tot gevolg.
  • 27 maart viel Al-Shabaab met bomauto’s en gewapende militieleden hotel Maka Al-Mukaram aan. Hierbij vielen meer dan 25 doden.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Somalië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 888 (politie). Let wel: een oproep wordt niet altijd beantwoord.

Geen Nederlandse ambassade in Somalië

Er is geen Nederlandse ambassade in Somalië. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Nairobi, Kenia. Houdt u er rekening mee dat Nederland geen consulaire bijstand kan verlenen als u in Somalië verblijft.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Reis niet naar Somalië inclusief de gebieden Somaliland en Puntland. De veiligheidssituatie in het hele land is slecht.

Zuid-Centraal Somalië

In Zuid-Centraal Somalië zijn de meeste steden in handen van de regering. De politie en het leger proberen hier de veiligheid te bewaken. Zij krijgen daarbij hulp van Afrikaanse vredestroepen. Toch is de veiligheidssituatie slecht. Dat komt doordat gewapende oppositiegroepen actief zijn. Vaak hebben deze groepen een moslimfundamentalistische inslag, zoals Al-Shabaab. Op het platteland en ’s nachts in de steden maken zij veel slachtoffers. Vooral burgers zijn doelwit.

Mogadishu

Ook in de stad Mogadishu is de veiligheidssituatie niet goed. Hoewel de regering de leiding heeft in deze stad, is de veiligheidssituatie in 2015 verslechterd. Dit heeft te maken met een aantal grote aanslagen in de stad. Bijvoorbeeld op (buitenlandse) konvooien, hulporganisaties, regeringsgebouwen en VN-gebouwen. Ook op het vliegveld zijn meerdere pogingen gedaan om met granaataanvallen een aanslag te plegen. De vredesmacht ‘The African Union Mission in Somalia’ (AMISOM) probeert de rust in de stad te herstellen.

Gebieden tussen Somaliland en Puntland

In Puntland zorgen verschillende milities en piratenbendes voor onrust. Buitenlanders zijn vaak het doelwit van ontvoeringen of ander geweld. Maar ook in Galkayo. Hier zijn in april 2014 2 VN-medewerkers doodgeschoten. In de grensgebieden tussen Somaliland en Puntland zijn grote interne politieke spanningen. In april 2014 waren er in de provincie Sool gevechten tussen de milities van de regeringen van Somaliland en Puntland. Ook interne (politieke) spanningen leiden tot een slechte veiligheidssituatie. En er bestaat een verhoogde kans op ontvoering van buitenlanders.

In Somaliland zijn er sinds 2008 geen grote, complexe aanslagen geweest. Toch blijft Somaliland een aandachtsgebied voor terroristen. De veiligheidssituatie is daardoor kwetsbaar. Aanslagen op overheidsmedewerkers komen nog vaak voor. Buitenlandse mensen, bedrijven of hulporganisaties zijn nog geen doelwit geweest van aanslagen.

Kustlijn

De gehele kustlijn en de territoriale wateren van Somalië zijn onveilig. Dit heeft te maken met piraterij. Piraten zijn actief tot op vele honderden kilometers van de Somalische kust. Zowel in de Golf van Aden als de Indische Oceaan (tot aan de Maldiven en Madagaskar).

Sinds de zomer van 2012 zijn er geen succesvolle aanvallen meer op grote schepen. Piraten lijken hun aandacht te verleggen naar andere criminaliteit op het water en aan land. Denk bijvoorbeeld aan smokkelactiviteiten van wapens, houtskool en drugs en aan mensenhandel.

Criminaliteit

Er is zware criminaliteit in Somalië. In het land is een levendige handel in wapens, goederen en mensen. Dit komt vooral omdat er vanuit de regering geen toezicht is. In de grensgebieden is het daarnaast niet duidelijk waar de Somalische grenzen zijn.

De wegen in Somalië zijn onveilig door mogelijke wegversperringen. Wegversperringen zijn vaak een middel om buitenlanders te ontvoeren.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

In geheel Somalië zijn terroristische organisaties actief. Vooral in het gebied van Centraal- en Zuid-Somalië. Het risico op terroristische aanslagen geldt voor het hele land.

Al-Shabaab

Sinds 2009 pleegt de terroristische organisatie Al-Shabaab terroristische (zelfmoord) aanslagen. Zij doen dit bijvoorbeeld op VN- en buitenlandse doelen binnen Somalië. Ook zijn buitenlanders en andere werknemers van westerse organisaties vaak doelwit van ontvoeringen en aanslagen.

Al-Shabaab ontregelt grote delen van het land. Zij maken gebruik van guerrilla-tactieken. Al-Shabaab heeft bijvoorbeeld verklaard om alle parlementsleden en leden van de veiligheidsdienst te doden. Deze mensen zouden banden hebben met “ongelovigen” uit het buitenland. Ook Somaliërs buiten het land blijken doelwit te worden van Al-Shabaab

Aanslagen buiten Somalië

Het werkgebied van Al-Shabaab wordt steeds groter. Zo was deze terroristisce organisatie in 2013 betrokken bij de aanslag op het Westgate winkelcentrum in Kenia. De aanslag op de universiteit van Garissa heeft deze organisatie ook opgeëist. Het komt voor dat daders van aanslagen in andere landen hun acties voorbereiden vanuit Somalië. Dit was bijvoorbeeld het geval in 2003 bij een aanslag op een hotel in Mombasa in Kenia. Maar ook in 1998 toen er een aanslag op de VS ambassade in Nairobi werd gepleegd.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Somalië in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON