Reisadvies

Saoedi-Arabië

Afbeelding Saoedi-Arabië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 522 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Riyad, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Sinds 25 maart 2015 voert Saoedi-Arabië samen met coalitiepartners luchtaanvallen uit op Jemen. Reis niet naar het grensgebied met Jemen. Sommige vluchten van en naar vliegvelden in het zuiden van het land (Jazan, Abha, Wadi Aldwasir, Bisha, Sharourah, Najran and Baha) kunnen op het laatste moment worden geannuleerd, omdat de luchthavens tijdelijk worden gesloten. Neem voor meer informatie contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. De Saoedische autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen in Saoedi-Arabië verscherpt. Extra veiligheidscontroles kunnen vertragingen opleveren op wegen, luchthavens en bij de toegang tot compounds waar westerlingen wonen. Wees extra alert en volg aanwijzingen van de autoriteiten op.

Blijf op de hoogte:

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Strenge islamitische wetten

Het is van groot belang om de plaatselijke gebruiken en gewoonten in acht te nemen. In Saoedi-Arabië gelden strenge islamitische wetten. Als u zich aan deze wetten houdt, ondervindt u weinig problemen. Maar als u zich niet aan deze wetten houdt, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Demonstraties

In de Oostprovincie bestaat de meerderheid van de bevolking uit sjiieten. In dit gebied kwamen de laatste jaren demonstraties voor. Die zijn niet toegestaan in Saoedi-Arabië. Dit leidde soms tot bloedige gevechten tussen demonstranten en veiligheidsautoriteiten. Vermijd demonstraties en samenscholingen.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Saoedi-Arabië op de website van de ANWB.

Geen foto’s van militaire objecten, personen

Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden. Maak ook geen foto’s van Saoedische vrouwen. Zij willen meestal niet dat iemand foto’s van hen maakt.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Saoedi-Arabië. Er staat de doodstraf op. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (politie), 997 (ambulance), 998 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Riyad

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Riyad.

Onveilige gebieden

Grensgebied met Jemen

Saoedi-Arabië voert sinds 25 maart 2015 luchtaanvallen uit op Jemen. De spanningen in het grensgebied met Jemen kunnen daardoor oplopen. Ook zijn op de grens tussen Saoedi-Arabië en Jemen terroristen actief en komt illegaal personen- en goederenverkeer voor. Reis daarom niet naar het grensgebied met Jemen.

Grensgebied met Irak

In het grensgebied met Irak zijn getrainde strijders die in Irak en Syrië met ISIS hebben meegevochten. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Irak.

Overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in de overige gebieden van Saoedi-Arabië. Onder meer vanwege terrorismedreiging.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen.

ISIS heeft opgeroepen om aanslagen te plegen in Saoedi-Arabië. Onder meer op westerlingen. Saoedi-Arabië is net als Nederland coalitiepartner in de strijd tegen ISIS. Op 22 november 2014 werd een aanslag gepleegd op een Deen. Op 2 december 2014 heeft ISIS deze aanslag geclaimd. Eind november 2014 is een Canadese man aangevallen. De motieven van deze aanval zijn nog niet bekend. Wees extra alert. Neem voor uw veiligheid onder meer de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd plaatsen waar veel mensen komen. En locaties die niet beveiligd zijn;
  • Vermijd routine bij reizen en bezoeken, vooral bij woon-werkverkeer. Wissel uw reistijden af en varieer uw reisroutes;
  • Reis bij uitstapjes met meerdere personen en meerdere auto’s;
  • Informeer voor uw reis naar de veiligheidssituatie op de plaats van bestemming;
  • Zorg altijd voor goede communicatiemiddelen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Sinds de zomer van 2012 is in een aantal landen van de Arabische Golfregio gevallen van zware infectie van de luchtwegen geconstateerd. Het gaat om het Middle East Respiratory Syndrome coronavirus (MERS-CoV). In april 2014 nam het Saoedische ministerie van Volksgezondheid nieuwe gevallen waar. De ambassade volgt de ontwikkelingen nauwlettend. Net als de adviezen van de Saoedische autoriteiten en de World Health Organization (WHO). De meest actuele stand van zaken vindt u op de website van het Saoedische ministerie van Volksgezondheid en van de WHO.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Saoedi-Arabië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON