Reisadvies

Verenigde Arabische Emiraten

Afbeelding Verenigde Arabische Emiraten
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 246 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Abu Dhabi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is een redelijk veilig land. Omdat het land in een onrustige regio ligt gelden er veiligheidsrisico’s.

Informeer naar veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Eilanden Abu Musa en Tunb bezet door Iran

Zorg dat u de eilanden Abu Musa en Tunb vermijdt als u een boottocht maakt in de Golf. Zowel Iran als de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) eisen de eilanden op. Komt u in de kustwateren rond de eilanden? Dan kan Iran u beschuldigen van spionage.

Verkeersveiligheid

Automobilisten in de Verenigde Arabische Emiraten rijden vaak hard en gevaarlijk. Er vallen daarom relatief veel doden in het verkeer. Rijden met alcohol op wordt bestraft (zero tolerance beleid).

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de Verenigde Arabische Emiraten op de website van de ANWB.

Geen foto’s van mensen over overheidsgebouwen

Maak geen foto’s van mensen in de VAE. Als u zonder toestemming lokale mensen fotografeert, wordt dit meestal niet gewaardeerd. Ook het fotograferen van ministeries, ambassades, officiële gebouwen, vliegvelden en vliegtuigen en sommige gebieden leiden soms tot een ondervraging of zelfs een veroordeling.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in de VAE. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het telefoonnummer 999 (politie), 998 (ambulance), 997 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Abu Dhabi

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Abu Dhabi.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De medische voorzieningen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn goed. Wilt u medicijnen invoeren? Houd er dan rekening mee dat uw medicijnen geen enkel spoor mogen bevatten die in de VAE als drugs worden gezien. Kijk voor meer informatie op: UAE Travel.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

De Verenigde Arabische Emiraten is een diep religieus moslimland. Houd rekening met andere normen en gewoonten dan in de Westerse wereld. Gedrag en kledingvoorschriften zijn bijvoorbeeld veel conservatiever dan in ons land. Bepaald gedrag kan zelfs verboden zijn, zoals:

  • Lichamelijk contact in het openbaar;
  • Openbare dronkenschap;
  • Topless zonnen en nudisme;
  • Seks buiten het huwelijk;
  • Prostitutie;
  • Drugs invoeren, verkopen, bezitten en gebruiken;
  • Pornografisch materiaal invoeren, verkopen en bezitten.

Blijf in alle omstandigheden voorkomend en vriendelijk. Obscene gebaren kunnen onmiddellijk aanleiding zijn tot een arrestatie.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON