Reisadvies

Vietnam

Afbeelding Vietnam
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 738 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Hanoi, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Vietnam. Dit heeft te maken met criminaliteit en de verkeersveiligheid. Het verkeer in Vietnam is chaotisch en gevaarlijk.

Slechte verkeersveiligheid

Er gebeuren veel ongelukken in het verkeer. Vooral met brommers en bussen. Veel van deze ongelukken in het verkeer lopen dodelijk af. Of ze eindigen met blijvend letsel.

Zelf een motorvoertuig besturen

Voor het zelf besturen van een motorvoertuig in Vietnam, moet u een Vietnamees rijbewijs hebben. Zelfs voor het besturen van een brommer of kleine motor. Voor toeristen is het bijna onmogelijk om een Vietnamees rijbewijs te verkrijgen.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Vietnam op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel op telefoonnummer 113 (politie), 115 (ambulance), 114 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Hanoi

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Hanoi.

Criminaliteit

In de grote steden kunt u beter niet ingaan op een uitnodiging van iemand die u niet kent. Reizigers die wel ingaan op dit soort uitnodigingen lopen het risico gedrogeerd te worden. Een crimineel kan iemand daarna dwingen om geld, of andere kostbaarheden, af te staan. Dit komt regelmatig voor.

Ook zijn zakkenrollers actief en kunnen tassen van de schouders gerukt worden.

Wees voorzichtig met het tonen van grote sommen geld en smartphones.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Vietnam kunnen van mei tot en met november tropische stormen en tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Hulpverlening is moeilijk in Vietnam. Vooral in de regio Sapa in het noorden. Daar zijn regelmatig aardverschuivingen door zware regenval.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig.

Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Vietnam in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Vietnam? Ga dan voor meer informatie naar de website van de Nederlandse ambassade in Hanoi.

Maak voor vertrek een kopie of scan van uw paspoort inclusief de pagina met het inreisvisum voor Vietnam.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON