Reisadvies

Sudan

Afbeelding Sudan
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 313 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Khartoum, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Sudan. De politieke situatie is er niet stabiel. In verschillende regio’s zijn er gewapende conflicten. Er komen (gewelddadige) demonstraties voor in een aantal grotere steden van Sudan. Ook in de hoofdstad Khartoum. Geweld en gewelddadige demonstraties kunnen toenemen. Vermijd demonstraties.

Door ontwikkelingen in de regio en de aanwezigheid van radicale islamitische groepen bestaat er een risico op ontvoeringen.

Reist u naar Sudan of verblijft u er? Neem dan voorzorgsmaatregelen en volg de ontwikkelingen

Reist u naar Sudan of verblijft u er? Zorg er dan voor dat men weet waar u verblijft, waar u heen gaat en hoe men u kan bereiken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie in het land. En van de politieke ontwikkelingen en spanningen in de regio (bijvoorbeeld Zuid-Sudan). Die kunnen invloed hebben op de veiligheidssituatie in Sudan. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Verblijft u in een gebied waar ongeregeldheden zijn? Blijf dan zoveel mogelijk binnen en reis niet als dat niet nodig is.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Demonstraties

In Sudan kunnen (gewelddadige) demonstraties voorkomen. Dat heeft te maken met de slechte economie en de politieke situatie. De demonstraties worden meestal in de grotere steden gehouden. Bijvoorbeeld Khartoum, Omdurman, Port Sudan en Wad Medani. De autoriteiten maken vaak met geweld een eind aan de demonstraties. Vermijd daarom demonstraties.

Reis naar Sudan via een officieel vliegveld

Reist u naar Sudan? Reis dan via een officieel vliegveld het land binnen. Of via de officiële grensovergangen met Egypte (Wadi Halfa) en Ethiopië (Metema, bij Gedaref).

Vergunning nodig voor reizen door Sudan en fotograferen

Wilt u door Sudan reizen, dan moet u een vergunning aanvragen bij het Sudanese ministerie van Toerisme. Dat geldt ook als u foto’s wilt nemen.

Bepaalde wijken in Khartoum niet toegankelijk

Wilt u naar buitenwijken (met name waar vluchtelingen wonen), dan heeft u een vergunning nodig.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (politie), 333 (ambulance), 998 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Khartoum kan niet altijd tijdig helpen

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Khartoum. Vanwege de veiligheidssituatie in het land kan de Nederlandse ambassade niet overal in Sudan (tijdig) consulaire hulp bieden.

Onveilige gebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar:

  • Darfur;
  • Abyei;
  • Zuid-Kordofan;
  • Blue Nile;
  • (delen van) White Nile en Noord-Kordofan;
  • de grensgebieden met Libië en Eritrea.

Darfur

De veiligheidssituatie in de 5 staten van Darfur is slecht. Er zijn aanhoudende gewapende conflicten tussen overheid en rebellen. Ook zijn er veel bandieten actief. Verder zijn er militaire troepen van de Verenigde Naties (VN) en de Afrikaane Unie (AU) in Darfur.

Abyei

De grensregio van Abyei is onveilig. Zowel Sudan als Zuid-Sudan eisen het gebied op. Er is aanhoudende spanning tussen stammen. In Abyei zijn troepen van een VN-vredesmacht aanwezig.

Zuid-Kordofan, Blue Nile en Noord-Kordofan

Sinds 2011 is er een burgeroorlog in Zuid-Kordofan en Blue Nile. In deze gebieden zijn rebellen actief. Ze zijn ook actief in delen van Noord-Kordofan (ten zuiden van de weg Kosti – El Obeid – En Nahud).

Het zuiden van White Nile

In het zuidelijk deel van White Nile (ten zuiden van de stad Kosti) zijn veel vluchtelingen uit Zuid-Sudan. De veiligheidssituatie is daardoor slecht.

Grensgebieden met Eritrea en Libië

In het grensgebied met Eritrea zijn veel vluchtelingen uit Eritrea. Het grensgebied is daardoor niet veilig. Ook komt er mensenhandel voor. Ook het grensgebied met Libië is niet veilig. Er is een dreiging van (islamitisch) terrorisme. Ook komt er mensenhandel voor.

Veiligheidsrisico’s voor grensgebieden met Ethiopië en Egypte

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar het grensgebied met Ethiopië en het grensgebied met Egypte. Het grensgebied met Ethiopië is relatief veilig. Wees toch alert en informeer naar de laatste ontwikkelingen rond de veiligheid. Gebruik altijd de officiële grensovergang bij Metema (bij Gedaref).

Het oostelijke deel van het grensgebied met Egypte is niet veilig. Sudan en Egypte hebben een conflict over de Hala’ib-driehoek. Deze ligt in het grensgebied aan de Rode Zee. Wees alert in overige delen van het grensgebied met Egypte. Informeer naar de laatste ontwikkelingen rond de veiligheid. Gebruik de officiële grensovergang bij Wadi Halfa.

Criminaliteit

Straatcriminaliteit en inbraken komen voor in het hele land. Zware criminaliteit komt voor in de onveilige conflictgebieden. Er bestaat ook een risico op ontvoeringen.

Criminaliteit in de grote steden

Straatcriminaliteit en inbraken komen in Khartoum voor. Het gaat vooral om diefstal uit geparkeerde auto’s en zakkenrollerij. Ook in de grotere steden buiten Khartoum komen straatcriminaliteit en inbraken voor.

Criminaliteit in de onveilige gebieden

In de onveilige de conflictgebieden komt zware criminaliteit voor. Het gaat om gewelddadige berovingen en banditisme (criminaliteit door boevenbendes).

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Wees alert op straat of als u reist, vooral na zonsondergang;
  • Gedraag u niet opvallend, trek weinig aandacht;
  • Bewaar geld, mobiele telefoons en elektronica op een veilige plek of uit het zicht. Deze spullen zijn zeer gewild.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Aanvallen op Westerse doelen

In Sudan zijn vijandige gevoelens over de westerse wereld. Dat komt omdat bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een aanklacht is ingediend tegen president Bashir. Radicale groepen binnen de Islam versterken de vijandige gevoelens. Dit verhoogt het risico op aanvallen op westerse doelen en burgers. Wees alert op plaatsen waar veel westerlingen komen.

In Sudan is er een risico op ontvoering door de instabiele situatie in het land.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Sudan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Bij aankomst in Sudan moet u zich binnen 72 uur registreren bij de Immigratiedienst. Daarvoor moet u betalen en 2 pasfoto’s afgeven.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON