Reisadvies

Congo, de Republiek

Afbeelding Congo, de Republiek
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 260 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kinshasa (Democratische Republiek Congo), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Informeer naar de veiligheidssituatie ter plaatse

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws volgen via de lokale media.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms volledig gesloten

De grensovergangen met de buurlanden van DRC hebben beperkte openingsuren. Bovendien kunnen ze volledig gesloten worden, zonder dat (vooraf) wordt gemeld waarom.

Controleposten op wegen

Militairen en politieagenten zetten op wegen regelmatig controleposten op. De posten zijn soms slecht aangegeven. De militairen en agenten controleren papieren en voertuigen. Maar er komt ook afpersing voor. Het is raadzaam om waardevolle spullen uit het zicht te houden. Blijf vriendelijk en beleefd.

Verkeersveiligheid

De straten en wegen zijn niet overal verlicht. Veel weggebruikers hebben geen rijbewijs. Of ze rijden zonder verlichting. Daarom is het raadzaam om zoveel mogelijk overdag te reizen. Reist u buiten de verharde wegen? Dan is het raadzaam om dit met minimaal twee voertuigen te doen. Dan is er hulp beschikbaar bij autopech, of als u vast komt te zitten. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de Republiek Congo op de website van de ANWB.

Geen Nederlandse ambassade in de Republiek Congo

Er is geen Nederlandse ambassade in de Republiek Congo. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Kinshasa, Democratische Republiek Congo. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Brazzaville.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de noordgrens met Centraal Afrikaanse Republiek

De veiligheidssituatie aan de noordgrens met de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is niet stabiel. Dat komt door de situatie in Centraal Afrikaanse Republiek en omdat er weinig veiligheidstroepen aanwezig zijn in het grensgebied. Ook komt er criminaliteit voor. Reis alleen naar de noordgrens met de CAR als dat noodzakelijk is.

Criminaliteit

In verschillende gebieden is er criminaliteit. Met name in de steden, in gebieden aan de noordelijk grens met de Centraal Afrikaanse Republiek en ten oosten van Brazzaville. Bij straatcriminaliteit worden vaak wapens gebruikt. Ook is er een risico op overvallen, beroving en afpersing. Reis niet na zonsondergang.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Republiek Congo in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON