Reisadvies

Zimbabwe

Afbeelding Zimbabwe
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 243 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Harare, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Het blijft politiek onrustig in Zimbabwe. Dit heeft te maken met een strijd over de mogelijke opvolging van president Mugabe. Mocht de president overlijden, dan kan de onrust toenemen.

Demonstraties

In Zimbabwe kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Verkeersveiligheid

De wegen in Zimbabwe zijn in slechte staat. Houd rekening met onverlichte obstakels op en langs de weg. Reis na zonsondergang niet met de auto buiten de stad. Wees ook voorzichtig in de steden zelf.

Het is niet raadzaam om te reizen met het openbaar vervoer. De meeste (mini)bussen zijn onveilig en zitten vaak overvol. Van een regelmatige bus- en treinverbinding is bijna geen sprake. Bussen en treinen rijden meestal niet volgens de dienstregeling.

Ook kunt u beter niet alleen reizen. Bent u toch van plan alleen te reizen? Tref dan goede voorbereidingen.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Zimbabwe. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Politiecontroles

Houd in Zimbabwe rekening met politiecontroles. Draag altijd de juiste documenten bij u. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Mijd bezette boerenbedrijven

Op het platteland zijn veel commerciële boerenbedrijven bezet. Bezoek deze, of soortgelijke, bedrijven niet. Het is raadzaam om van te voren uit te zoeken of uw plaats van bestemming veilig is.

Bezoekt u Zimbabwe als journalist?

Bezoekt u het land als journalist? Vraag dan om toestemming aan het Ministry of Media, Information and Publicity. Stuur een e-mail naar info@zim.gov.zw.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999 (112 vanaf een mobiele telefoon).

Nederlandse ambassade in Harare

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Harare.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Zimbabwe.

Arme wijken van grote steden

In de dichtbevolkte en arme wijken van de grotere steden en rondom andere steden is de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Dat geldt ook in de hoofdstad Harare. In deze wijken ontstaan er soms ineens rellen, die mogelijk tot geweld leiden. Als de politie hiertegen optreedt, kunnen reizigers hier ook bij betrokken raken. Vermijd daarom dichtbevolkte en arme wijken. In deze wijken komen ook berovingen voor, vaak met geweld. Zie hiervoor de rubriek Criminaliteit.

Criminaliteit

In Zimbabwe komen (gewelddadige) berovingen voor. Vooral in en rond de steden. Mijd afgelegen en/of donkere plaatsen.

Ook komt inbraak en diefstal uit auto’s voor. Soms beroven criminelen de personen in de auto. Dat gebeurt onder andere op de weg tussen Masvingo en Beitbridge. En op de route van het vliegveld naar Harare. Doe de deuren van de auto altijd op slot en sluit de ramen, ook tijdens het rijden.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Van november tot en met maart kan regen voor wateroverlast en overstromingen zorgen. Toegangswegen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Overstromingen gaan vaak gepaard met een tekort aan voedsel, water en medicijnen.

Reist u buiten de steden? Zorg vooraf dat u op de hoogte bent van de toestand van de wegen. Blijf op de hoogte via de lokale media.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Zimbabwe in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

U kunt u ook een visum bij binnenkomst krijgen aan de grens of op het vliegveld. Hieraan zijn kosten verbonden. Informeer vooraf wat die kosten zijn. Neem voldoende geld daarvoor mee.

Reist u via Zuid-Afrika naar Zimbabwe? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Vanaf 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden via de onderstaande Engelstalige websites.

Tips van de ambassade

Let goed op de einddatum van de entry-stempel die u in uw paspoort krijgt. De duur van uw visum kan langer zijn dan de uiterste uitreisdatum van de entry-stempel. De stempel in uw paspoort is leidend voor uw toegestane verblijf.

Bent u nog in Zimbabwe na de einddatum van uw entry-stempel? Dan kunnen de politie en immigratiediensten van Zimbabwe u uit het land zetten of arresteren. U kunt entry-stempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in Harare.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON