Reisadvies

Zambia

Afbeelding Zambia
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 450 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Harare (Zimbabwe), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Reis alleen overdag buiten de steden en niet na zonsondergang. Omdat wegen onverlicht zijn, kunt u obstakels en andere weggebruikers moeilijk zien. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 999.

Geen Nederlandse ambassade in Zambia

Er is geen Nederlandse ambassade in Zambia. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Harare (Zimbabwe). U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Lusaka.

Onveilige gebieden

Grensgebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de grensgebieden met:

  • Democratische Republiek Congo;
  • Angola;
  • Mozambique.

In deze grensgebieden liggen landmijnen. Vooral buiten de hoofdwegen. Dit advies geldt niet voor de grensgebieden met Botswana, Zimbabwe, Malawi en Tanzania. Hier kunt u wel veilig reizen.

Overige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen de overige gebieden in Zambia. Dit heeft te maken met criminaliteit.

Criminaliteit

Pas op voor criminaliteit. Tasjesroof en inbraken in geparkeerde auto’s komen vaak voor. Wees voorzichtig als u na zonsondergang de straat op gaat. Draag geen waardevolle spullen bij u.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering af of een aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Van november tot en met maart kan regen voor wateroverlast en overstromingen zorgen. Toegangswegen kunnen slecht begaanbaar zijn. Sommige gebieden kunnen zelfs helemaal onbereikbaar zijn. Overstromingen gaan vaak gepaard met een tekort aan voedsel, water en medicijnen.

Reist u buiten de steden? Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de toestand van de wegen. Blijf op de hoogte via de lokale media.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Zambia in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

U kunt ook een visum krijgen bij binnenkomst aan de grens of op het vliegveld.

Reist u via Zuid-Afrika naar Zambia? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Vanaf 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden via de onderstaande Engelstalige websites.

Tips van de ambassade

Let goed op de einddatum van de entry-stempel die u in uw paspoort krijgt. De duur van uw visum kan langer zijn dan de uiterste uitreisdatum van de entry-stempel. De stempel in uw paspoort is leidend voor uw toegestane verblijf.

Bent u nog in Zimbabwe na de einddatum van uw entry-stempel? Dan kunnen de politie en immigratiediensten van Zimbabwe u uit het land zetten of arresteren. U kunt de entry-stempel voor een maand verlengen op het immigratiekantoor in Zambia.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON