Reisadvies

Mozambique

Afbeelding Mozambique
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 440 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Maputo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

De nieuwe president Frelimo is begin 2015 aan zijn regeringsperiode begonnen. De oppositiepartij Renamo heeft de uitslag van de verkiezingen niet geaccepteerd. Renamo organiseert nog regelmatig protestbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten verlopen tot nu toe geweldloos. Maar de kans op ongeregeldheden in het hele land blijft bestaan. Wees voorzichtig en vermijd demonstraties en bijeenkomsten.

Zware wateroverlast en overstromingen hebben het midden en noorden van Mozambique begin 2015 getroffen. Deze hebben de infrastructuur beschadigd. Nog niet alle gebieden zijn bereikbaar. Blijf op de hoogte via de lokale media.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Reis niet met het openbaar vervoer in Mozambique. De staat van onderhoud van de voertuigen is slecht. Er wordt hard en slecht gereden. Reis na zonsondergang niet buiten de grote steden. De wegen zijn onverlicht en er is een verhoogde kans op criminaliteit. 

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 119 (politie), 117 (ambulance), 198 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Maputo

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Maputo.

Onveilige gebieden

Het gebied rondom Gorongosa in de provincie Sofala

In het gebied rondom Gorongosa is het leger nog aanwezig. Er heeft nog geen algehele ontwapening van Renamo-strijders plaatsgevonden. Reis daarom alleen naar het gebied rondom Gorongosa als dat noodzakelijk is.

Piraten voor de kust

Er zijn piraten actief in de Indische Oceaan voor de kust van Mozambique. De piraten zijn actief tot op honderden kilometers van de kust. Wees hier extra alert op.

Overige gebieden

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Mozambique.

Criminaliteit

In Mozambique komen gewapende berovingen voor. Er zijn ook gevallen bekend van intimidatie en afpersing door de politie op straat. Dit gebeurt vooral 's avonds of 's nachts. Wees alert. Draag geen waardevolle spullen bij u. Ga na zonsondergang niet te voet en bij voorkeur niet alleen de straat op. Er is een risico op ontvoeringen. Deze lijken zich tot nog toe vooral te richten op de Mozambikaanse zakengemeenschap.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In het midden en het noorden van Mozambique heeft de regen in het begin van 2015 voor zware wateroverlast en overstromingen gezorgd. Deze hebben de infrastructuur beschadigd. Sommige gebieden zijn nog steeds onbereikbaar. Neem goede voorzorgsmaatregelen.

Zorg dat u op de hoogte bent van de toestand van de wegen voordat u buiten de steden reist. Blijf op de hoogte via de lokale media.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig.  Wilt u meer informatie over reisdocumenten en visa? Informeer dan bij de ambassade van Mozambique in Brussel, België. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Formeel kunnen onderdanen uit landen waar geen Mozambikaanse ambassade is een visum kopen aan de grens. Maar kort geleden heeft een aantal Nederlanders moeilijkheden gehad om een visum aan de grens te kopen. De autoriteiten van Mozambique hebben in een enkel geval de toegang tot Mozambique geweigerd. Zorg daarom dat u bij aankomst in het bezit bent van een geldig visum of een geldige verblijfsvergunning.

Reist u via Zuid-Afrika naar Mozambique? Houd dan rekening met de aangescherpte regels van de Zuid-Afrikaanse autoriteiten.

Vanaf 1 juni 2015 heeft South African Department of Home Affairs de regels aangescherpt. Deze regels gelden voor personen onder de 18 jaar die Zuid-Afrika in- of uitreizen. Deze gelden ook als zij zonder directe doorvlucht transiteren via Zuid-Afrika. Meer informatie kunt u vinden via de onderstaande Engelstalige websites:

Tips van de ambassade

U bent in Mozambique verplicht u te identificeren met een origineel en geldig paspoort of geldig Mozambikaans identiteitsbewijs. Kunt u geen geldig paspoort of Mozambikaans identiteitsbewijs laten zien, dan bent u strafbaar. Een gestempelde kopie van een paspoort wordt niet geaccepteerd als origineel.

Verliest u uw identiteitsdocumenten? Zorg ervoor dat u goede kopieën op een veilige plek beschikbaar heeft.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON