Reisadvies

Guinee

Afbeelding Guinee
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar (Senegal), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er is een ebola-uitbraak in Guinee. Ebola komt vooral voor in de regio’s Forécariah, Coyah, Kindia, Dubréka , Boffa, Kamsar en Bok. Reis daarom niet naar die regio’s.

Sinds april 2015 is de veiligheidssituatie verder verslechterd, door een reeks gewelddadige politieke demonstraties. In oktober 2015 staan de presidentiële verkiezingen gepland. In de aanloop daar naar toe kunnen demonstraties van de oppositie plaatsvinden. Reis daarom alleen naar de rest van Guinee als dat noodzakelijk is.

De uitbraak van het ebolavirus kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van vluchten om het land te verlaten. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben vluchten naar Guinee geannuleerd. Er kan sprake zijn van wachttijden voor sommige vluchten naar Europa.

In verband met de ebola uitbraak waren de landgrenzen met Senegal en Guinee-Bissau gesloten. Sinds 27 januari 2015 zijn alle grenzen weer open.

Demonstraties

In Guinee zijn in Conakry en enkele grotere steden in april en in mei 2015 regelmatig gewelddadige demonstraties geweest. Hierbij zijn enkele doden gevallen. Het gaat om protestdemonstraties van de oppositie in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Deze zijn gepland voor oktober 2015. Zowel manifestanten als politie gebruiken daarbij geweld. Er is verder onverminderd sprake van grote sociale onvrede in het hele land. Dit wordt verergerd door de ebola uitbraak.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Buiten de hoofdstad Conakry zijn de wegen slecht. Reizen via de weg is daarom gevaarlijk en kost veel tijd. Tijdens het regenseizoen (van juli tot en met september) is de situatie nog slechter. Dan zijn wegen vaak geblokkeerd.

De autoriteiten kunnen de landgrenzen sluiten voor het wegverkeer. Zij doen dat zonder vooraf te waarschuwen. Op sommige plekken in Conakry zijn er na zonsondergang officiële wegversperringen en controleposten. Het is raadzaam om na zonsondergang niet naar buiten te gaan. 

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Guinee. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 122 (politie), +224 657 76 53 70 (politie, alleen in Conakry), 1717 (brandweer) (deze telefoonnummers worden niet altijd beantwoord).

Geen Nederlandse ambassade in Guinee

Er is geen Nederlandse ambassade in Guinee. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Dakar, Senegal. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Er is een ebola-uitbraak in Guinee. Ebola komt vooral voor in de regio’s Forécariah, Coyah, Kindia, Dubréka , Boffa, Kamsar en Bok. Reis daarom niet naar die regio’s.

Sinds april 2015 is de algemene veiligheidssituatie verder verslechterd, door een reeks gewelddadige politieke demonstraties. Reis daarom alleen naar de rest Guinee als dat noodzakelijk is

Conakry

In Conakry zijn in april en mei 2015 protestdemonstraties geweest. Demonstranten en politie gebruiken daarbij geweld. Er zijn hierbij al enkele doden gevallen. Er kunnen meer demonstraties plaatsvinden in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Die zijn gepland voor oktober 2015.

Verder zijn er regelmatig ongeregeldheden in Conakry, vooral in de buitenwijken. Mijd daarom de buitenwijken van Conakry.

Buurlanden

De veiligheidssituatie in de buurlanden van Guinee is instabiel. Bijvoorbeeld in Sierra Leone zijn er spanningen door de ebola-uitbraak.

Criminaliteit

Sinds 2010 neemt de criminaliteit af. Toch is er nog altijd sprake van een hoge criminaliteit in het land.

In de hoofdstad Conakry zijn gevallen bekend van (gewapende) overvallen en poging tot ontvoering. Vaak gebeurt dat door mannen in een nepuniform.

Buiten Conakry worden veel auto’s gestolen. Ook van buitenlanders. Dat gebeurt vaak bij wegversperringen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Er is een ebola-uitbraak in Guinee. Ebola is een ernstige infectieziekte met vaak dodelijk afloop. Het ebolavirus wordt overgedragen via direct contact met besmettelijke patiënten/dieren of hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd daarom direct contact met ebola-patiënten en hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd direct contact met dode mensen en dieren. Neem geen deel aan begrafenisrituelen. Gebruik geen ‘bushmeat’ of andere dierlijke producten uit het regenwoud. Was regelmatig de handen. Denk na of een bezoek aan een ziekenhuis of gezondheidskliniek noodzakelijk is. Door de groeiende uitbraak kunnen daar veel ebola-patiënten zijn en staan medische centra onder grote druk.

Kijk voor meer informatie over ebola op:

In Guinee zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Ook in de grote steden is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit, ook in het geval van een ebola-besmetting.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieëen. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties, maatregelen om  malaria te voorkomen en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Wilt u meer informatie hierover? Informeer dan bij de ambassade van Guinee in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

In Guinee kunt u niet gemakkelijk pinnen met uw Nederlandse bankpas. Neem daarom genoeg contant geld mee. Euro's of dollars kunt u ter plekke wisselen. Bewaar het geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek, zoals een hotelkluis. Door het risico op overvallen kunt u beter geen grote bedragen op zak hebben.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON