Reisadvies

Nepal

Afbeelding Nepal
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 177 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in New Delhi (India), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het hooggebergte in het noorden van Nepal.

Op 25 april 2015 vond in Nepal een zware aardbeving plaats. Het epicentrum van de beving lag bij de plaats Gorkha, tussen Kathmandu en Pokhara. Een andere krachtige aardbeving, gevolgd door een aantal sterke naschokken, vond plaats op 12 mei 2015.

Er blijft risico op naschokken bestaan en een verhoogd risico op verdere aardverschuivingen en lawines. Het risico op aardverschuivingen tijdens de moesson is hoger dan gebruikelijk. Dit komt door de schade van de recente aardbevingen. (zie ook onder ‘Natuurgeweld’.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Nepalese luchtvaartmaatschappijen op zwarte lijst

Alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen mogen niet naar of binnen de EU vliegen. In 2013 besloot de Europese Commissie om alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen op een zwarte lijst te plaatsen. Dit heeft te maken met een aantal ernstige vliegtuigongelukken in de afgelopen jaren.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 102 (ambulance), 101 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Nepal

Er is geen Nederlandse ambassade in Nepal. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met Nederlandse ambassade in New Delhi, India. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Kathmandu. Reist u naar Nepal? Registreer u dan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onveilige gebieden

In de onderstaande gebieden komen vaker demonstraties voor van verschillende bevolkingsgroepen dan op andere plekken in het land. Zij eisen meer zelfstandigheid. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Madeshis in Terai en de Limbus in het oosten. Reist u naar deze gebieden? Let dan extra goed. Vermijd demonstraties en wegblokkades kunnen veroorzaken.

  • de Terai regio (zuidelijke landstrook die grenst aan India);
  • het heuvelgebied van het oosten van Nepal (Ilam en omstreken);
  • het Tharuhat in het uiterste westen.

Terrorisme

In de Terai en Kathmandu komen soms kleinschalige aanslagen voor. Achter de aanslagen zitten kleine splintergroeperingen van hindu-extremisten en activisten in de Terai. Ook van de kant van de maoïsten kan terroristisch geweld voorkomen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Nepal ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen (zie rubriek De laatste ontwikkelingen).

Moesson

De moesson-periode loopt vanaf half juni tot en met september. Tijdens deze periode komen aardverschuivingen en vallende rotsen vaak voor. Het is daarom beter om niet buiten de steden en dorpen te reizen tijdens de moesson. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Het risico op aardverschuivingen tijdens de moesson is dit jaar hoger. Dit komt door de schade die is aangericht door de recente aardbevingen, met name in het hooggebergte van Nepal.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Nepal in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON