Reisadvies

Indonesië

Afbeelding Indonesië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 1.4 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Jakarta, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

De vulkaan Mount Ruang op Oost-Java spuwt as uit. Houd daarom rekening met lange vertragingen als u van en naar Bali en omliggende eilanden reist.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Scheepvaart

Het bootvervoer naar en tussen de eilanden kan gevaarlijk zijn. Vooral tijdens de regentijd maar ook daarbuiten. Oorzaken zijn plotseling opkomende slechte weersomstandigheden, de kwaliteit van de boten en de beperkte navigatiemiddelen die worden gebruikt.

Lokaal gestookte arak

Drink geen lokaal gestookte arak in Indonesië. Lokaal gestookte arak is een illegale en met methanol aangelengde rijstwijn. Er zijn al tientallen doden gevallen door het drinken van lokaal gestookte arak.

Verkeersveiligheid

In vergelijking met Nederland is het wegverkeer chaotisch in Indonesië. Soms lijkt het of er geen verkeersregels zijn. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Rijdt u wel zelf? Wees dan zeer alert in het verkeer. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht dan altijd op de politie. Ook kunnen de wegen de vaak grote hoeveelheid auto’s niet aan. Hierdoor ontstaan regelmatig files. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Indonesië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 118 (ambulance), 113 (brandweer) (112 vanaf mobiele telefoons).

Nederlandse ambassade in Jakarta

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Jakarta.

De ambassade volgt de ontwikkelingen in Indonesië op de voet. Ook publiceert de ambassade een digitale nieuwsbrief met adviezen (‘Ambassade Bulletin’) voor reizigers en de Nederlanders in Indonesië.

Onveilige gebieden

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar:

  • Puncak Jaya in de provincie Papua;
  • Timika in de provincie Papua.

Sinds september 2011 is het onrustig in de provincie Papua. Op verschillende plaatsen vonden ernstige ongeregeldheden plaats, waarbij doden vielen. Wees ook voorzichtig in de overige delen van Papua.

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de overige gebieden in Indonesië. Wees extra voorzichtig in de volgende gebieden:

  • Centraal-Sulawesi, vooral in het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso. In dit gebied komt al jaren geweld voor. De situatie blijft gespannen;
  • Aceh, vooral buiten Banda Aceh in afgelegen gebieden. Reis in dit gebied alleen overdag en via de hoofdwegen;
  • Noord-Molukken, Molukken en Ambon. In dit gebied bestaat het risico op plots oplaaiende ongeregeldheden. Informeer voordat u naar een van deze gebieden reist naar de veiligheidssituatie.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

In geheel Indonesië bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Wees u bewust van het verhoogde risico. Vooral op plaatsen waar veel mensen komen.

In het verleden vonden diverse aanslagen plaats in Indonesië:

  • In 2002 en 2005 op Bali;
  • In 2003 op het Marriott Hotel in Jakarta;
  • In 2004 op de Australische ambassade in Jakarta;
  • In 2009 op het Ritz Carlton en Marriott Hotel.

De Indonesische veiligheidsautoriteiten zijn effectief in het bestrijden van de terroristische dreigingen. Maar er blijft een verhoogd risico op terroristische activiteiten bestaan.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Aardbevingen

In Indonesië kunnen aardbevingen voorkomen. Informeer naar de situatie voordat u reist naar een door een aardbeving getroffen gebied.

Tropische cyclonen

Van november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Overstromingen in regenseizoen

Het regenseizoen duurt van december tot en met april. Maar ook buiten deze periode komen regelmatig overstromingen en aardverschuivingen voor. Sommige gebieden zijn dan niet of nauwelijks bereikbaar.

Actieve vulkanen

Indonesië is onderdeel van de zogenaamde ‘ring of fire’. Dit betekent dat er veel vulkanen in het land zijn. In het recente verleden waren er verschillende uitbarstingen. Dit zorgde voor het instellen van lokale veiligheidszones en ernstige verstoring van het vliegverkeer.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als zij waarschuwen voor een mogelijke uitbarsting, reis dan niet naar de omgeving van deze vulkaan. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Indonesië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Komt u Indonesië binnen met een (roze) noodpaspoort? Dan moet u bij binnenkomst een visum hebben dat is afgeven door een ambassade van Indonesië.

Bij vertrek uit Indonesië moet uw reisdocument op de dag van uw vertrek nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON