Reisadvies

Senegal

Afbeelding Senegal
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 226 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dakar, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Wegens de ebola-uitbraak in Guinee waren alle grenzen met Guinee maanden gesloten. Op 27 januari 2015 zijn alle grenzen met Guinee weer geopend. Er is geen ebola in Senegal.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Het verkeer is onveilig. Dit komt door de slechte staat van de auto’s en taxi’s. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Senegal op de website van de ANWB.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 17 (politie), 1515 (ambulance), 18 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Dakar

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar.

Onveilige gebieden

Verbindingswegen N4 en N5

Reis alleen als het noodzakelijk is via de volgende verbindingswegen:

  • N4. De 'trans Gambia'. Deze weg verbindt Ziguinchor met de steden Senoba en Kaolack.
  • N5. Deze weg verbindt Ziguinchor met Banjul.

Op deze wegen zijn soms nog rebellen actief.

Regio van Casamance

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het westen van de regio Casamance. Dit gebied, ten westen van Kolda, ligt tussen Gambia en Guinee-Bissau. Vooral ten noorden van de Casamancerivier kunnen gewelddadige confrontaties tussen het Senegalese leger en rebellen voorkomen. Rebellen voeren soms gewapende overvallen uit.

Verlaat de geasfalteerde wegen niet. Er liggen nog mijnen in deze regio. In bepaalde delen van de Casamance geldt nog steeds een avondklok.

Ziguinchor, Cap-Skirring en overige gebieden

De stad Ziguinchor en het toeristische gebied Cap-Skirring liggen in de Casamance-regio, maar vormen een uitzondering. In deze gebieden zijn er veiligheidsrisico’s, net als in de overige gebieden in Senegal. U kunt de weg tussen Ziguinchor en Cap-Skirring overdag gebruiken. Bij voorkeur in een konvooi. Er is een bootverbinding tussen Ziguinchor en Dakar.

Criminaliteit

In de Casamance-regio, ten noorden van de rivier Casamance en ten westen van Kolda kunnen gewapende overvallen voorkomen. Vaak zitten rebellen achter deze overvallen. De overvallen vinden ook overdag plaats. Ook zijn er soms overvallen bij toeristische trekpleisters, zoals Lac Rose en Saint-Louis. Bepaalde delen van Dakar (bijvoorbeeld de Corniche, de binnenstad) zijn na zonsondergang onveilig.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Er is een ebola-uitbraak in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Senegal is ebolavrij.

Ebola is een ernstige infectieziekte met vaak dodelijke afloop. Het ebolavirus wordt overgedragen via direct contact met besmettelijke patiënten/dieren of hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd daarom direct contact met ebola patiënten en hun lichaamsvloeistoffen. Vermijd direct contact met dode mensen en dieren. Neem geen deel aan begrafenisrituelen. Gebruik geen ‘bushmeat’ of andere dierlijke producten uit het regenwoud. Was regelmatig de handen.

Kijk voor meer informatie over ebola op:

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit, ook in het geval van een ebola-besmetting.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Voor Senegal heeft u een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Senegal in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Pinnen met uw bankpas

In Senegal kunt u in Dakar, Thies en Saint Louis geld pinnen met uw Nederlandse bankpas. Het komt echter regelmatig voor dat geldautomaten leeg zijn of een storing hebben.

Vliegen naar Senegal

Maak in de wintermaanden gebruik van de directe lijnverbinding Dakar-Amsterdam om naar Senegal te vliegen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON