Reisadvies

Brazilië

Afbeelding Brazilië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 1.1 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Brasilia, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Veiligheidsrisico’s voor reizen naar Brazilië

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Brazilië. U heeft een verhoogd risico om slachtoffer te worden van criminaliteit. In de grote steden zoals Rio de Janeiro en São Paulo, maar ook in de steden in het noordoosten en in de hoofdstad Brasília

In het toeristenseizoen vinden op de stranden berovingen plaats. Ook komen op weg naar het internationale vliegveld van Rio de Janeiro - Galeão airport gewelddadige overvallen voor. De autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen. Houd rekening met extra reistijd door extra veilgheidscontroles en wegblokkades.

Mijd demonstraties in steden

In een aantal steden zijn demonstraties en stakingen. Vooral in Rio de Janeiro en São Paulo. Vermijd daarom alle demonstraties. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het nieuws volgen in de lokale media. Daar staat ook vaak waar er wordt gedemonstreerd.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Brazilië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 190 (politie), 192 (ambulance), 193 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Brasilia

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Brasilia.

Criminaliteit

Let op er zijn veiligheidsrisico’s die verband houden met criminaliteit.

Wees in Brazilië alert op berovingen. Vooral in de grote steden na zonsondergang. Bij berovingen wordt vaak geweld gebruikt.

Criminaliteit verspreidt zich naar steden in Noordoosten

De politie en het leger bestrijden in Rio de Janeiro en São Paulo de criminaliteit hard. Dat heeft te maken met de Olympische Zomerspelen in 2016. De criminaliteit verspreidt zich nu naar andere steden in het land. In de grote steden in het noordoosten en de hoofdstad Brasilia heeft u een verhoogd risico om slachtoffer te worden van criminaliteit. Het gaat om straatroof, autodiefstal en korte ontvoeringen van automobilisten. Bestuurders worden dan gedwongen naar een pinautomaat te rijden en geld te pinnen.

Criminaliteit blijft hoog in São Paulo en Rio de Janeiro

Het risico op straatroof en inbraak met geweld blijft hoog in São Paulo en Rio de Janeiro. Dit gebeurt vaak met gebruik van pistolen.

Zware criminaliteit in Brazilië vooral te maken met drugs

De zware criminaliteit in Brazilië heeft vaak te maken met drugshandel. De zware criminaliteit richt zich niet direct op toeristen. Maar het zet Braziliaanse jongeren wel aan tot het gebruiken van drugs en drugshandel. En dat leidt weer tot straatroof en kinderprostitutie. In de achterbuurten (favela’s) van Rio de Janeiro en São Paulo zijn regelmatig schietpartijen. Daarbij vallen vaak doden. Bendes vechten dan onderling ruzies uit. Of ze willen wraak nemen op de politie, waardoor er ook schietpartijen ontstaan tussen bendes en de politie. Er wordt vooral geschoten in de favela’s, maar soms ook op andere plaatsen.

Voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet naar de arme buurten van de steden (favelas);
  • Wees alert op straat, in het openbaar vervoer en in een taxi;
  • Reis niet na zonsondergang. Dan vinden gewapende overvallen plaats;
  • Draag geen opvallende horloges, sieraden of handtassen;
  • Let op bij het gebruik van mobiele telefoons op straat, strand en in het openbaar vervoer;
  • Draag geld en creditcards op uw lichaam. Zorg dat uw geldriem of portemonnee niet zichtbaar is;
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld. Mogelijk met dodelijke afloop;
  • Vermijd stadsbussen in grote steden. Bussen die tussen de steden rijden zijn over het algemeen goed.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Brazilië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON