Reisadvies

Congo, Democratische Republiek

Afbeelding Congo, Democratische Republiek
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 1.0 MB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Kinshasa, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

De komende verkiezingen werpen hun schaduw vooruit. De overheid treedt hard op tegen activisten en verbiedt politieke bijeenkomsten. Dat leidt tot spanningen en gewelddadigheden, vooral in Kinshasa en Goma.

De veiligheidssituatie in de provincie Noord-Kivu is door militaire operaties tegen de het Democratisch Leger voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR) begin 2015 verslechterd. Op de weg van Goma naar Rutshuru zijn landmijnen aangetroffen en hebben ontvoeringen en overvallen plaatsgevonden. Men kan niet instaan voor de veiligheid van toeristen die een tocht willen maken naar de Nyiragongo-vulkaan of de gorilla’s in het Virunga-parkin Noord-Kivu. Reis daarom niet naar dat gebied.

Het leger en gewapende gropen vechten regelmatig in het oosten van de DRC. Dat gebeurt vooral in de provincies Noord-Kivu en Zuid-Kivu en in de districten Ituri (provincie Orientale) en Tanganyika (provincie Katanga). In de steden Goma en Bukavu is het relatief rustig.

Spanningen met buurlanden en grensincidenten

Er zijn regelmatig spanningen met buurlanden. De gespannen situatie in Burundi kan gevolgen hebben voor de veiligheidssituatie in Zuid-Kivu. Vooral in het gebied rondom Uvira is dat het geval.

Informeer naar de veiligheidssituatie

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media (radio Okapi of RFI).

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Grensovergangen met buurlanden beperkt open, soms volledig gesloten

De grensovergangen met de buurlanden van de Democratische Republiek Congo (DRC) hebben beperkte openingsuren. Bovendien kunnen ze volledig gesloten worden, zonder dat (vooraf) wordt gemeld waarom.

Vermijd demonstraties en grote sportevenementen

Vermijd demonstraties en grote sportevenementen. Ze kunnen onvoorspelbaar verlopen. En er kan plotseling geweld ontstaan.

Fotografeer geen militaire objecten, wees terughoudend met andere foto’s

Wees terughoudend met het maken van foto’s. Het wordt vaak niet gewaardeerd. Wilt u personen fotograferen, dan is het raadzaam om vooraf toestemming te vragen. Fotografeer geen militaire objecten. En geen wegen, bruggen of andere belangrijke verbindingen. Dat is verboden.

Verkeersveiligheid

De wegen in de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn vaak slecht. De straten en wegen zijn niet overal verlicht. Veel weggebruikers hebben geen rijbewijs. Of ze rijden zonder verlichting. Daarom is het beter om zoveel mogelijk overdag te reizen. Reist u tussen steden? Dan is het beter om dit met minimaal twee voertuigen te doen. Dan is er hulp beschikbaar bij autopech, of als u vast komt te zitten. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in de DRC op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 099 832 32 59, 099 853 34 98 of 082 154 36 57 (politie, alleen in Kinshasa, een oproep wordt niet altijd beantwoord).

Nederlandse ambassade in Kinshasa

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Kinshasa. De ambassade heeft een kantoor in Goma. Dit kantoor houdt zich bezig met handel en ontwikkelingssamenwerking. U kunt daar dus niet terecht voor paspoorten en andere consulaire hulp.

Onveilige gebieden

Reis alleen naar de Democratische Republiek Congo als dat noodzakelijk is

Reis alleen naar de Democratische Republiek Congo (DRC) als dat noodzakelijk is. De veiligheidssituatie is niet stabiel.

Voor de hieronder genoemde gebieden geldt een ander advies:

Veiligheidsrisico’s voor reizen naar Kinshasa

U kunt reizen naar Kinshasa. De veiligheidssituatie is er sinds begin 2014 stabiel. Maar er zijn veiligheidsrisico’s. Dat heeft te maken met politieke ontwikkelingen en criminaliteit.

Reis niet naar Ituri, Tanganyika, Noord-Kivu en Zuid-Kivu (met uitzondering van de steden Bukavu en Goma)

  • Het district Ituri (provincie Orientale, grenzend aan Noord-Kivu);
  • Het district Tanganyika (provincie Katanga, grenzend aan Zuid-Kivu);
  • De provincies Noord-Kivu en Zuid-Kivu (met uitzondering van de steden Bukavu en Goma);
  • De Nyiragongo-vulkaan (Noord-Kivu);
  • De gorilla's in het Virunga-park (Noord-Kivu).

In april 2015 vonden op de weg van Goma naar Rutshuru, in het oosten van Congo, een ontvoering en overvallen plaats. Ook zijn er landmijnen gevonden.

In het oosten van de DRC zijn regelmatig gevechten tussen het Congolese leger, de VN-vredesmacht en gewapende groepen. Daardoor is de veiligheidssituatie in de provincies Noord-Kivu en Zuid-Kivu onvoorspelbaar. Daarnaast zijn er regelmatig spanningen met buurlanden.

Reis alleen naar de steden Bukavu en Goma als dat noodzakelijk is

De veiligheidssituatie in Bukavu en Goma is beter dan in de overige gebieden in het oosten. In Bukavu en Goma heeft de overheid nog gezag. En er zijn troepen van MONUSCO, de vredesmacht van de Verenigde Naties. Maar de gevechten in de overige provincies maken de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Reis daarom alleen naar de steden Bukavu en Goma als dat noodzakelijk is.

Criminaliteit

Veel gewelddadige criminaliteit, vooral in de steden en in het oosten

In de Democratische Republiek Congo komen berovingen, plunderingen, autodiefstal, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Vooral onder de lokale bevolking. Maar ook buitenlanders kunnen het slachtoffer worden. De criminaliteit vindt plaats in het hele land, maar vooral in het oosten en in de grote steden.

Ook politie, regeringssoldaten en veiligheidsdiensten betrokken bij criminaliteit

Bij de criminaliteit zijn niet alleen criminelen betrokken, maar ook regeringssoldaten en politie. Veiligheidsdiensten werpen regelmatig wegblokkades op door het hele land. Weggebruikers wordt dan om geld, benzine of voedsel gevraagd. Krijgt u te maken met een noodgeval? Neem dan direct contact op met de Nederlandse ambassade, en niet met de politie. Bij de politie is veel corruptie.

Neem voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid

Wees altijd alert, vooral op straat en in het vervoer. Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Ga niet alleen de straat op;
  • Reis altijd met de auto en houd de deuren op slot en ramen gesloten;
  • Vermijd het rijden na zonsondergang. U kunt wel na zonsondergang rijden in grote steden zoals Kinshasa, Lubumbashi en Goma, in wijken waar buitenlanders (expats) verblijven;
  • Vermijd de buitenwijken;
  • Laat weten waar u heen gaat en via welke route.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

In de DRC zijn er op veel plaatsen geen goede medische voorzieningen. Ook in de grote steden is de gezondheidszorg niet voldoende. Vaak zijn er geen medische hulpdiensten. (Goede) medicatie is meestal niet beschikbaar. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar een ander land. De kosten van deze zogenoemde repateriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van de Democratische Republiek Congo in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON