Reisadvies

Sri Lanka

Afbeelding Sri Lanka
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 231 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Colombo, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Op 17 augustus 2015 zijn er parlementsverkiezingen in Sri lanka. Let extra op. Vermijd verkiezingsbijeenkomsten en samenscholingen. Die kunnen tot geweld leiden.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

In 2009 eindigde de bijna 30 jaar durende burgeroorlog op Sri Lanka. Er is nog wel sprake van verscherpte controle door politie en legereenheden. Vooral in het oosten en in het noorden van het land. U moet u zich altijd kunnen legitimeren.

Demonstraties

Vermijd demonstraties en andere plekken waar veel mensen komen. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media.

Geen foto’s van militaire objecten, mensen

Fotograferen in High-Security Zones en het fotograferen van personen in uniform is verboden op Sri Lanka. Maak ook geen foto’s van overheidsgebouwen, militaire objecten, etc.

Verkeersveiligheid

Het verkeer op Sri Lanka is onveilig. Het is raadzaam om een (hotel)taxi te nemen. Of om u te laten rijden door een chauffeur in een auto of minibus. Huur deze in via een betrouwbaar reisbureau. Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Sri Lanka op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 118 en 119 (deze telefoonnummers worden niet altijd beantwoord), 011 24 33 333 en 011 26 91 500 (politie), 110 (ambulance),  011 24 22 222 (brandweer) 011-2421052 (toeristenpolitie).

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar op Sri Lanka. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Nederlandse ambassade in Colombo

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Colombo.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Sri Lanka. Vooral in de gebieden in het noorden en oosten van het land. In deze gebieden liggen nog niet geruimde mijnenvelden. Het is daarom niet verstandig de wegen te verlaten.

Het gaat om de volgende gebieden:

  • Alle gebieden ten noorden van de A12, die Puttalam in het westen verbindt met Trincomalee in het oosten;
  • Een gedeelte van het Trincomalee-district;
  • Een gedeelte van het Batticaloa-district;
  • Een gedeelte van het Ampara-district.

Daarnaast komt er in het gehele land zware criminaliteit voor.

Criminaliteit

Het aantal berovingen en aanrandingen op Sri Lanka stijgt. Wees vooral voorzichtig op plekken waar veel toeristen komen, zoals stranden. Dit geldt vooral voor alleen reizende vrouwen.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Nederland. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit. 

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Tijdens de moesson kan het extreem hard regenen. Dat kan leiden tot overstromingen.

Sri Lanka kent 2 moessons:

  • Van juni tot en met augustus. In deze periode is er vooral veel regen in het westen en het zuidwesten van het eiland;
  • Van oktober tot en met februari. In deze periode is er vooral veel regen in het noordoosten van het eiland.

Wilt u tijdens één van deze periodes reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u goed over de situatie ter plaatse.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Uw reisdocument moet bij aankomst op Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

U kunt een toeristenvisum voor maximaal 30 dagen aanvragen via het Electronic Travel Authorization System van het ministerie van Immigratie en Emigratie van Sri Lanka. Het is niet toegestaan met een toeristenvisum Sri Lanka in te reizen en andere activiteiten te ontplooien, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.

Meer informatie over reisdocumenten en over zakenvisa, studentenvisa, journalistenvisa en andere visa kunt u krijgen bij de ambassade van Sri Lanka in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Sri Lanka is een land met verschillende religies. De meerderheid van de bewoners is boeddhist. Maar er zijn ook bewoners die christen, moslim of hindoeïst zijn.

Draag gepaste kleding als u religieuze plaatsen bezoekt. Bedek uw schouders en benen.

Het is niet geaccepteerd dat u Boeddha-tatoeages laat zien. Als u een Boeddha-tatoeage heeft, bedek deze dan. Ook is het niet gepast om u te laten fotograferen met uw rug gedraaid naar een Boeddha-beeld.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON