Reisadvies

Papoea-Nieuw-Guinea

Afbeelding Papoea-Nieuw-Guinea
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 294 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Canberra (Australië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Onrust bij demonstraties

In Papoea-Nieuw-Guinea kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in Papoea-Nieuw-Guinea. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Papoea-Nieuw-Guinea op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 000 (politie), 111 (ambulance), 110 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Papoea-Nieuw-Guinea

Er is geen Nederlandse ambassade in Papoea-Nieuw-Guinea. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in Canberra, Australië. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Onveilige gebieden

Niet reizen naar centraal Bougainville

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar het midden van het eiland Bougainville. Dit betreft het bergachtige gebied rondom de oude Panguna-mijn. Hier zijn conflicten. Het gebied is een ‘no-go-zone’. Er bestaat het risico dat rebellen of criminelen uw paspoort in beslag nemen. Daarnaast zijn er geen voorzieningen voor transport en toerisme.

Alleen in overleg reizen naar zuiden van Bougainville

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar het zuiden van Bougainville. Door de politieke situatie kunt u alleen in overleg met de Bougainville Provincial Administration naar dit gebied reizen. Wilt u naar het zuiden van Bougainville reizen? Neem dan voordat u vertrekt contact op via telefoonnummer +675 973 9798.

Veiligheidsrisico’s in stedelijke gebieden

Daarnaast is het vooral onveilig in stedelijke gebieden als Port Moresby, Lae en Mount Hagen. In de hooglanden zijn er soms spanningen tussen bevolkingsgroepen. Die spanningen leiden soms tot (gewapende) gevechten, rellen en plunderingen. De situatie in Port Moresby blijft gespannen. Er is ook een verhoogd risico langs de snelweg tussen Lae en het vliegveld van Nadzab. Vermijd de directe omgeving van de Supreme Court, Parliament House en Government House.

Veiligheidsrisico’s langs Kokoda Track

Er zijn ook veiligheidsrisico’s langs de zogenoemde ‘Kokoda Track’. Langs deze route liggen nog onontplofte mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld in de buurt van Milne Bay en Rabual. Ook zijn er in dit gebied geschillen over land en geld. Landeigenaren dreigen soms om de Kokoda Track te sluiten.

Wilt u de Kokoda-Track lopen? Boek uw reis dan alleen bij een tourmaatschappij die goed bekendstaat.

Criminaliteit

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn er ernstige problemen op het gebied van veiligheid. Regelmatig komen er berovingen, (auto)diefstallen en gevechten voor. Ook is er regelmatig sprake van seksueel geweld. Soms komen gerichte ontvoeringen voor.

Recht in eigen hand met vergeldingsacties

Ook zijn er regelmatig vergeldingsacties. Als iemand iets illegaals of ongepast doet, leidt dat mogelijk tot een vergeldingsactie van een andere persoon. De betrokken partijen nemen het recht hierbij in eigen hand.

Banken en pinautomaten steeds vaker doelwit

Criminelen richten zich steeds vaker op banken en pinautomaten. Zij gebruiken regelmatig kapmessen en/of vuurwapens bij een gewapende overval.

Regel transport via het hotel of autoverhuurbedrijf

Reis niet met taxi’s of zogenoemde ‘public motor vehicles’ (PMV’s). Deze zijn onbetrouwbaar en het risico op beroving is groot. U kunt uw transport beter regelen via het hotel. Of bij een goed bekendstaand autoverhuurbedrijf.

Verkeersongeluk in Papoea-Nieuw-Guinea?

Bent u betrokken bij een verkeersongeluk in Papoea-Nieuw-Guinea? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in van de politie.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Kom niet na zonsondergang op straat. Ook niet om te reizen;
  • Reis in een georganiseerde groep;
  • Rijd in auto’s altijd met de deuren op slot en ramen dicht;
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van bent, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De medische voorzieningen in Papoea-Nieuw-Guinea zijn beperkt. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar Australië of Nieuw-Zeeland. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Papoea-Nieuw-Guinea kunnen van november tot en met mei tropische cyclonen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Actieve vulkanen

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn op verschillende plekken vulkanen actief. Bijvoorbeeld in Rabaul, Bougainville, West New Britain en de Manam-eilanden. Het is niet raadzaam om de actieve vulkanen te beklimmen. Deze vulkanen barsten mogelijk uit. Ook komen er aardbevingen, vloedgolven en tsunami’s voor in het land.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Papoea-Nieuw-Guinea in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Neem een kopie van uw paspoort, reisdocumenten en zorgverzekering mee als u naar Papoea-Nieuw-Guinea reist. Bewaar dit op een veilige plek.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON