Reisadvies

Panama

Afbeelding Panama
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 296 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Panama Stad, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Vermijd demonstraties

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Panama. Er kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Eind 2012 begonnen in de stad Colon gewelddadige protesten tegen de invoering van een wet. Deze protesten sloegen over naar ook andere steden in het land. Die wet is ingetrokken. Maar er kunnen opnieuw demonstraties plaatsvinden die tot geweld leiden. Ook kunnen wegen worden geblokkeerd.

Vermijd daarom demonstraties en blokkades, en volg het advies op van de lokale autoriteiten. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Avondklok voor jongeren

In Panama geldt een avondklok voor jongeren. Dit houdt in dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur tot zonsopgang niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen zijn. Op vrijdag en zaterdag geldt deze maatregel vanaf 23.00 uur. De maatregel is bedoeld om criminaliteit en vandalisme tegen te gaan.

Bij aanhouding moet de jongere een boete betalen. Officieel gelden deze regels ook voor buitenlandse jongeren. Maar er zijn nog geen buitenlanders aangehouden vanwege de maatregel.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911 (alleen Panama-Stad), 104 (politie), 103 (brandweer).

Nederlandse ambassade in Panama

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Panama Stad.

Onveilige gebieden

Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Colombia. In dit gebied is het onveilig. In het moeilijk begaanbare grensgebied steken Colombiaanse guerillastrijders en drugssmokkelaars regelmatig de grens over. Laat u in dit gebied altijd begeleiden door politie of reis georganiseerd, in een groep.

Criminaliteit

In sommige delen van Panama Stad komt zware criminaliteit voor. Het gaat onder andere om overvallen, berovingen en zakkenrollerij. Soms wordt hierbij veel geweld gebruikt. Vermijd de volgende gebieden:

  • De niet-toeristische gedeeltes van Casco Viejo (het toeristische gedeelte San Felipe is redelijk veilig. Daar is veel politie op straat);
  • De wijken San Miguelito, el Chorillo en Curundu in Panama Stad;
  • De havenstad Colon.

Ook bij toeristenattracties buiten de stad komt zware criminaliteit voor, bijvoorbeeld bij de oude Panama-ruïnes van Panama Vieja. Ook daar komen overvallen, berovingen en zakkenrollerij voor, soms met veel geweld.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Sinds begin 2014 komen in Panama regelmatig gevallen voor van Chikungunya, een virusziekte.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

Tropische stormen en overstromingen

Panama ligt net buiten het gebied waar tropische stormen en orkanen kunnen voorkomen. De laatste orkaan kwam in 1969 aan land. Wel kan er van april tot en met december extreme regenval voorkomen. Dat is dan het gevolg van een dichtbij langstrekkende orkaan. Extreme regenval kan in heel Panama voor grote plaatselijke problemen zorgen. Bijvoorbeeld overstromingen en gevaarlijke aardverschuivingen. De havenstad Colon overstroomt minstens 1 keer per jaar gedeeltelijk.

Wilt u tussen april en januari reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Aardbevingen

In Panama komen aardbevingen voor. Informeer naar de situatie voordat u reist naar een door een aardbeving getroffen gebied.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Panama in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

In Panama is veel ongerepte natuur. Juist daardoor kan het er ook gevaarlijk zijn. Bereid u goed voor als u in de natuur op pad gaat.

Panamees-Costa Ricaanse grens bij Guabito (PA) en Sixaola (CR)

Let op dat u stempels in uw paspoort krijgt van het land dat u verlaat en het land waar u binnenkomt. Boetes voor het ontbreken van de juiste stempels kunnen oplopen tot ruim 1000 USD.

  • Panama naar Costa Rica: u krijgt uw uitreis stempel bij de Panamese migratiedienst. Deze bevindt zich op ongeveer 100 meter van de brug. De migratiedienst in Costa Rica bevindt zich aan het eind van de brug aan uw linkerhand.
  • Costa Rica naar Panama: bij het verlaten van Costa Rica moet u belasting betalen, dit kan bij de migratiedienst zelf. Aan het eind van de brug in Panama is aan uw linkerhand een kantoor waar u de belasting voor de Panamese regio betaalt. Het vignet dat u in uw paspoort krijgt is niet uw inreis stempel. Uw inreis stempel krijgt u bij de immigratiedienst, beneden op ongeveer 100 meter afstand van de brug.

San Blas eilanden

Toerisme naar de San Blas eilanden is populair. Sommige bootjes die u naar deze eilanden brengen vanaf het vaste land zijn echter niet veilig. Let bij het kiezen van een bootje op:

  • staat van de boot,
  • aanwezigheid zwemvesten,
  • grootte van de boot en
  • dat er liefst twee buitenboordmotoren aanwezig zijn.

Soms moet u wat langer wachten op een goede boot.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON