Reisadvies

Frankrijk

Afbeelding Frankrijk
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 632 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Parijs, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Terroristische aanslag in Parijs

Op 26 juni 2015 vond een aanslag op een fabriek in het Franse Saint-Quentin-Fallavier, bij Lyon, plaats. Hierbij zijn 1 dode en enkele gewonden gevallen.

Begin januari 2015 waren er in Parijs terroristische aanslagen. De Franse overheid heeft extra veiligheidsmaatregelen voor Parijs en omgeving (Ile-de-France) genomen. Blijf alert. Volg de aanwijzingen van de Franse autoriteiten.

Zie voor meer informatie de Franstalige website over terrorisme.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Door sociale onrust kunnen er ongeregeldheden voorkomen in de voorsteden (banlieues) van Parijs en andere grote steden. Het advies is om deze voorsteden te mijden tijdens demonstraties en samenscholingen.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Frankrijk op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Parijs

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Parijs.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Tips van de ambassade

Wilt u werken, studeren of u vestigen in Frankrijk? Raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Parijs.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON