Reisadvies

Pakistan

Afbeelding Pakistan
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 546 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Islamabad, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Reis alleen als het noodzakelijk is naar Pakistan. Aanslagen en ander geweld zorgen voor instabiliteit en een slechte veiligheidssituatie in het hele land.

Moet u naar Punjab, Sindh, Gilgit Baltistan of het Hoofdstedelijk Gewest van Islamabad reizen, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Bereid uw reis en verblijf goed voor met een vertrouwenspersoon ter plaatse. Gaat u voor het eerst op zakenreis naar Pakistan informeer dan de Nederlandse ambassade in Islamabad van te voren over uw reisplannen.
 • Registreer uw gegevens en reisplannen in het online contactsysteem van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Stel u voor vertrek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Pakistan.
 • Weet wat u gaat doen in het geval van een veiligheidsincident of een medisch noodgeval.
 • Zorg dat u bij aankomst op het vliegveld wordt opgehaald door een plaatselijke contactpersoon of een gids van het hotel.
 • Beperk uw verplaatsingen tot een minimum en plan deze goed. Deel uw verblijfplaatsen en verplaatsing(en) mee aan een contactpersoon of stel de ambassade op de hoogte. Volg het plaatselijk nieuws en vermijd bij ongeregeldheden verplaatsingen.
 • Vermijd drukke publieke plaatsen, grote groepen mensen, demonstraties en plaatsen waar veel buitenlanders komen. Draag steeds een goed communicatiemiddel (mobiel of satelliettelefoon) bij u.

Negatieve houding tegen westerlingen

In sommige gebieden bestaat tegenover westerlingen een negatieve houding. Anti-Amerikaanse gevoelens kunnen ook gevolgen hebben voor Nederlanders en andere buitenlanders. Houd rekening met plaatselijke gewoonten. Gedraag u niet opvallend en vermijd de omgeving van moskeeën na het vrijdaggebed.

Openbaar vervoer is onveilig

Reis niet per openbaar vervoer door Pakistan. Het openbaar vervoer is regelmatig doelwit van aanslagen. Hoteltaxi’s zijn in Islamabad en Lahore een betere manier om te verplaatsen.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Pakistan op de website van de ANWB.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Pakistan. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 1112 (vanaf mobiele telefoons) 15 (politie), 1122 (ambulance), 16 (brandweer).
In noodgevallen kunt u ook de ambassade bereiken. Het telefoonnummer van de ambassade is +92(0)51 200 4444. Buiten kantooruren hoort u een noodnummer.

Nederlandse ambassade in Islamabad

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Islamabad. U kunt niet altijd hulp krijgen in Pakistan. Vooral buiten de grote steden is consulaire hulp beperkt mogelijk.

Onveilige gebieden

Grensgebieden met Afghanistan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de grensgebieden met Afghanistan en Iran. De veiligheidssituatie in deze gebieden is slecht en verandert snel. Ook vinden in deze grensgebieden aanslagen plaats.

Het gaat om de volgende gebieden:

 • Federally Administered Tribal Areas (FATA) met de regio’s:

- Khyber;
- Kurram;
- Bajaur;
- Mohmand;
- Orakzai;
- Noord en Zuid-Waziristan.

 • de provincie Khyber Phakhtunkhwa met de steden Swat, Buner en Dir;
 • de provincie Baluchistan.

Overige gebieden

Reis niet naar het gebied rond de bestandslijn tussen Pakistan en India. Dit is een gemilitariseerde zone waar regelmatig schietincidenten voorkomen.

Sindh, Punjab en Gilgit Baltistan

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Sindh en Punjab en de bestuurlijke regio Gilgit Baltistan. Dit geldt ook voor de steden Rawalpindi (nabij Islamabad) en Karachi. In het centrum van Karachi zijn beter beveiligde hotels en kantoren waarvan veel internationale zakenmensen gebruikmaken. Daarbuiten komen meer veiligheidsincidenten voor.

Reist u toch naar deze gebieden, bijvoorbeeld voor zaken of voor uw werk? Tref dan in ieder geval maatregelen (zie onder ‘algemeen’).

Lahore en Islamabad

In de stad Lahore in de provincie Punjab en in het Hoofdstedelijk Gewest van Islamabad zijn veiligheidsrisico’s. Bereid u daarop voor en let extra op. Tref de aanbevolen maatregelen (zie onder ‘algemeen’).

Criminaliteit

In Pakistan komt zware criminaliteit voor. Vooral in grote delen van de stad Karachi. Houd rekening met:

 • gewapende (auto-)overvallen;
 • berovingen;
 • ontvoeringen;
 • moorden;
 • explosies in openbare plaatsen, zoals markten, kantoren en openbaar vervoer;
 • sektarisch geweld of religieus geïnspireerd geweld;
 • geweld tegen seksuele minderheden.

Ontvoeringen van buitenlanders

Ook buitenlanders zijn soms doelwit van ontvoeringen. Soms verkopen de ontvoerders hun gijzelaars door aan politiek georiënteerde of extremistische organisaties. Daardoor kan een ontvoering meer dan een jaar duren.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Er is een hoge dreiging van terroristische aanslagen in Pakistan. De veiligheidssituatie is instabiel en onvoorspelbaar. Vooral in plaatsen als Quetta en Peshawar komt regelmatig terroristisch geweld voor. Houd rekening met bomaanslagen en aanvallen met explosieven en vuurwapens. Vaak zijn de aanslagen gericht op het leger of politie en andere overheidsinstellingen. Soms zijn westerse organisaties, buitenlanders en toeristen ook doelwit. Doelwit zijn dan vaak drukbezochte openbare plaatsen, markten, hotels, clubs, restaurants, kazernes, gebedshuizen en scholen.

Sektarisch geweld

In sommige gebieden komt sektarisch geweld voor. Bijvoorbeeld van soennieten tegen sjiieten en andersom of van islamieten tegen christenen en ahmadi’s. Kerken of moskeeën zijn dan een mogelijk doelwit.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Pakistan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

 • Verdiep u voor vertrek in de Pakistaanse gewoonten.
 • Zorg dat uw reisdocumenten en verzekeringen in orde zijn.
 • Informeer naar de in Pakistan geldende douanebepalingen.
 • De meeste zakenreizigers verblijven in hotels van gevestigde, niet-westerse, ketens zoals Avari, Serena en Pearl Continental.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON