Reisadvies

Oezbekistan

Afbeelding Oezbekistan
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 338 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Moskou (Rusland), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast is een aantal algemene en praktische tips opgenomen.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Maak geen foto’s van officiële gebouwen en beveiligers.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Oezbekistan op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 1050 (noodgevallen), 102 (politie), 103 (ambulance), 101 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Oezbekistan

Er is geen Nederlandse ambassade in Oezbekistan. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Moskou, Rusland. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in Tashkent.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Oezbekistan. In de grensgebieden met Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan liggen mogelijk landmijnen. Ga alleen de grens over bij de officiële grensovergangen.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De medische voorzieningen in Oezbekistan zijn slecht. Vooral in het gebied Karakalpakstan. En ook in de aangrenzende provincie Khorezm. In deze gebieden is soms een gebrek aan gezond drinkwater en voedsel. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van uw reisverzekering.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Oezbekistan kunnen aardbevingen voorkomen. Wilt u meer informatie over aardbevingen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Oezbekistan in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Bij reizen in Oezbekistan is het belangrijk de regels rondom registratie bij de autoriteiten te volgen. Als u zich niet aan deze regels houdt, kunnen de autoriteiten hoge boetes opleggen. U moet ieder verblijf langer dan 72 uur bij de lokale autoriteiten aanmelden. Normaal gesproken kan een hotel dit voor u doen. Voor een verblijf bij privépersonen moet u zich zelf bij de lokale autoriteiten melden. Volgens de Oezbeekse wet is het verboden dat reizigers met een toeristenvisum (type T) bij privépersonen verblijven.

Het registratiebewijs van de lokale autoriteiten moet u bewaren om eventueel bij de uitreis te tonen. Verder is het belangrijk om inklaringsformulieren van de douane te bewaren tot na uw uitreis uit Oezbekistan.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON