Reisadvies

Japan

Afbeelding Japan
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 571 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Tokio, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Japan. De grootste dreigingen zijn natuurrampen.

De aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 hebben in de kustgebieden van de prefecturen (provincies) Iwate, Miyagi en Fukushima, grote schade veroorzaakt. In de getroffen gebieden werken mensen aan de heropbouw. Wilt u naar deze regio reizen? Informeer u dan vooraf goed over de situatie.

Evacuatie-zones

De Japanse overheid heeft om het rampgebied evacuatie-zones ingesteld. Bent u van plan om in de buurt van deze evacuatiezones te verblijven? Volg dan nauwlettend de berichtgeving van de Japanse overheid. Bekijk de kaarten van ministerie van Economie, Handel en Industrie.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Japan op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 110 (politie), 119 (ambulance en brandweer).

Nederlandse ambassade in Japan

Heeft u hulp nodig? Neem contact op met de Nederlandse ambassade in Tokio.

Onveilige gebieden

Rampgebied rond Fukushima

U kunt niet reizen in het gebied dat de Japanse overheid heeft afgesloten naar aanleiding van de kernramp in 2011. Bekijk welke gebieden dit zijn op de website van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie.

Criminaliteit

In de populaire uitgaanscentra in Japan (Roppongi en Shinjuku in Tokio, Namba in Osaka) is bekend dat buitenlanders soms worden gedrogeerd (drink spiking) en dan worden beroofd.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Japan kunnen van mei tot en met november tropische stormen (tyfoons) voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Aardbevingen, zeebevingen en tsunami’s

In heel Japan geldt een risico voor aardbevingen en zeebevingen. Het is mogelijk dat daardoor vloedgolven (tsunami’s) ontstaan. Bij een grote aardbeving houden naschokken soms nog een jaar of langer aan. Dit was bijvoorbeeld het geval met de aardbeving van 11 maart 2011. Op de website van Tokyo Metropolitan Government staat precies wat u moet doen bij een aardbeving.

Actieve vulkanen

Er zijn een aantal actieve vulkanen in Japan. Blijf uit de buurt en volg de aanwijzingen van de Japanse autoriteiten op.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Japan in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Tips van de ambassade

Het is niet nodig u vooraf te laten vaccineren voor een reis naar Japan. De zomers zijn erg heet en vochtig. Zorg ervoor dat u voldoende beschermd bent tegen zonnebrand, oververhitting en uitdroging.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON