Reisadvies

Nicaragua

Afbeelding Nicaragua
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 315 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in San José (Costa Rica), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Veel wegen en auto’s in Nicaragua zijn slecht verlicht. Ook andere weggebruikers zijn moeilijk te zien. Raakt u betrokken bij een verkeersongeval? Verplaats dan nooit de (huur)auto. U wordt dan automatisch schuldig bevonden.

Neem de volgende voorzorgsmaatregelen als u met de auto reist:

 • Wees voorzichtig als u na zonsondergang reist;
 • Neem geen onbekenden mee;
 • Houd uw ramen en deuren gesloten. Ook als u stil staat, bijvoorbeeld bij verkeerslichten. Dit heeft te maken met mogelijke overvallen.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Nicaragua op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 118 (politie), 128 (ambulance), 115 (brandweer).

Geen Nederlandse ambassade in Nicaragua

Er is geen Nederlandse ambassade in Nicaragua. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de ambassade in San José, Costa Rica. U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het Honorair Consulaat in San Salvador.

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Nicaragua. In de volgende gebieden maken kleine gewapende bendes de wegen onveilig:

 • De noordelijke Triangulo Minero (mijnendriehoek);
 • De Noord Atlantische Autonome Regio (R.A.A.N.);
 • In en rond de steden Siuna, Rosita en Bonanza.

Reis niet na zonsondergang in deze gebieden.

Let ook op in de volgende gebieden voor criminaliteit:

 • Autonome Regionen aan de Atlantische kust (R.A.A.N. en R.A.A.S.). Vooral buiten de steden en in bosgebieden;
 • Corn Island en Little Corn Island. Loop niet alleen op het strand;
 • Berggebieden in de gebieden Jinotega en Matagalpa. Er is hier weinig politie aanwezig;
 • De grote steden Managua, Granada en Leon;
 • In de toeristische plaatsen aan het strand (San Juan del Sur);
 • De grensovergang van en naar Costa Rica.

Criminaliteit

Nicaragua staat bekend als een veilig land. Toch kan het door armoede ook in Nicaragua onveilig zijn. Gewelddadige criminaliteit komt voor in de grote steden, zoals Managua, Granada en Leon. En ook aan het strand in toeristische plaatsen (San Juan del Sur). Let vooral goed op in de buurt van markten, busterminals en bij de grensovergang van en naar Costa Rica.

Korte ontvoeringen

In Nicaragua komen soms korte ontvoeringen voor. Dit is een manier om u te beroven. Eerst spreekt een ‘spotter‘ u aan in een bus, op een busstation of op straat. Dit kan een man of een vrouw zijn. Hij of zij stelt u voor om samen een taxi te nemen. Dit is dan geen taxi, maar een personenauto zonder taxi-kenmerken. Na enkele meters stappen ook andere personen in. Daarna volgen bedreigingen, diefstal van persoonlijke eigendommen en een toer langs geldautomaten om met uw bankpas te pinnen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Loop na zonsondergang niet alleen op straat;
 • Neem geen waardevolle voorwerpen mee;
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen;
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek;
 • Maak gebruik van taxi’s die aanbevolen worden door de grotere hotels of andere betrouwbare bedrijven of organisaties.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Natuurgeweld

In Nicaragua kunnen van juni tot en met oktober tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Nicaragua ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Ook heeft het land een aantal actieve vulkanen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Nicaragua in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON